Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben meer kans om een postnatale depressie te krijgen. Hebben vrouwen in het verleden last gehad van depressieklachten, dan hebben zij ruim twintig keer meer kans op een postnatale depressie. Bij vrouwen die nooit depressieklachten hadden, bleek dat een bevalling op jonge leeftijd, een keizersnede en ook een vroegtijdige bevalling de kans op een postnatale depressie vergrootten.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Icahn School of Medicine van het Mount Sinai en Karolinska Institute, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Depression and Anxiety. NU.nl bericht hierover.

Grootschalig onderzoek
Het onderzoek vond plaats onder meer dan 700.000 vrouwen en is daarmee het grootste onderzoek naar het mogelijke verband tussen zwangerschapsdiabetes en een postnatale depressie tot dusver. De onderzoekers bekeken daarnaast meer dan twaalf andere risicofactoren die tot een postnatale depressie kunnen leiden, waaronder pre-zwangerschapsdiabetes. Bij vrouwen die eerder een depressie hebben gehad, bleken pre-zwangerschapsdiabetes en een vroegtijdige bevalling het risico op een postnatale depressie te vergroten.

Bevindingen
De uitkomsten van het onderzoek laten voor het eerst een sterk verband zien tussen zwangerschapsdiabetes en postnatale depressie. Ongeveer tien tot vijftien procent van de pasbevallen vrouwen ontwikkelt een postnatale depressie. Zij hebben dan maandenlang last van depressieklachten als huilbuien, prikkelbaarheid en slaapproblemen.

Vijf tot tien procent van de vrouwen krijgt last van zwangerschapsdiabetes. Het ontstaat vaak tussen de 24 en 28e zwangerschapsweek. Deze vorm van diabetes kan leiden tot een verhoogd gewicht van de baby, waardoor de bevalling langer duurt en het kindje mogelijk met een keizersnede ter wereld moet worden gebracht.

Vroegtijdig actie ondernemen
Dokter Michael E. Silverman raadt gynaecologen aan zwangere vrouwen te vragen of ze eerder depressies hebben meegemaakt. OP die manier kunnen ze het risicobeeld op een postnatale depressie in beeld kunnen brengen en eventueel vroegtijdig actie kunnen ondernemen om het te voorkomen.

The risk factors for postpartum depression: A population-based study

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan