Jaarlijks komen ongeveer 120 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis te liggen, waarvan een deel op de intensive care. Veel van hen weten niet dat zij zich voor ongeveer 40 euro hiertegen kunnen laten inenten. Dit komt vooral omdat de overheid nog steeds geen besluit heeft genomen over het advies van De Gezondheidsraad om alle zwangere vrouwen hiertegen in te enten.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Daarom maakt de kinkhoestvaccinatie al sinds 1957 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. De afgelopen 20 jaar komt kinkhoest toch weer vaker voor.

Restschade

De meeste baby’s die kinkhoest krijgen zijn jonger dan drie maanden. Het komt niet vaak voor dat een baby eraan overlijdt, maar het gebeurt wel eens. “Sommige kinderen houden er restschade aan over, bijvoorbeeld door zuurstoftekort”, zegt kinderarts Casten Lincke.

Uitgesteld besluit

Om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen, heeft de Gezondheidsraad in 2015 een advies uitgebracht om zwangere vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap een inenting tegen kinkhoest aan te bieden. Het ministerie van volksgezondheid heeft hierover echter nog geen besluit genomen, meldt nationalezorggids.nl. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat  veel zwangere vrouwen niet weten dat zij zich op dit moment voor ongeveer 40 euro hiertegen kunnen laten inenten

Het grootste probleem is, ook volgens Carsten Lincke, dat vrouwen niet worden ingelicht over de vaccinatiemogelijkheden tijdens de zwangerschap. Dit komt met name door het uitgestelde besluit van het ministerie van volksgezondheid. Verloskundigen, gynaecologen en huisartsen willen dit afwachten, totdat zij zelf overgaan tot voorlichting van zwangere vrouwen. Het ministerie heeft inmiddels aan RTL Nieuws laten weten zeer binnenkort een besluit te nemen over een vaccin voor kinkhoest voor zwangere vrouwen.

 Bron: nationalezorggids.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan