Zwanger zijn en bevallen, toen en nu

0
3386
bevalling

In 1983 verzorgde Ria Bremer een speciale zwangerschapsuitzending van haar programma Vinger aan de Pols. Nu, 35 jaar later, is zij terug met een nieuw zwangerschapsonderzoek, uitgevoerd onder maar liefst 16.000 vrouwen. Bremer volgt in het programma koppels, wetenschappers en specialisten.

Het onderzoek gaat over zwanger worden, zwanger zijn en bevallen. In het nieuwe AVROTROS-programma Hoe Bevalt Nederland onderzoekt Bremer aan de hand van de resultaten van het onderzoek onder de 16.000 vrouwen de wereld van voortplantingsgeneeskunde. Hoe ging het 35 jaar geleden? Hoe gaat het nu? En wat kunnen we in de toekomst verwachten?

Veel veranderd in 35 jaar

In 35 jaar tijd is er volgens Bremer veel veranderd: “Er lijkt een nieuwe wereld te ontstaan, waarin de slaapkamer steeds vaker verhuist naar het laboratorium, waar ongewenste kinderloosheid niet meer bestaat en waar de baarmoeder gebruikt wordt als operatiekamer.”

‘Eierstokken van tweejarig meisje ingevroren’

Hoe Bevalt Nederland zit, naast interessante zwangerschapscijfers– en statistieken, vol met persoonlijke verhalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste ontwikkelingen in de voorplantingsgeneeskunde. De verhalen maken grote indruk op Bremer, zoals bij een tweejarig meisje waarbij de eierstokken al worden ingevroren. De stamceltherapie die het meisje ondergaat zal haar mogelijk onvruchtbaar maken. “Een eierstokje van nog geen twee centimeter, maar straks geeft het haar kansen die toen voor onmogelijk werden gehouden. Ik vond het heel bijzonder om daarbij te mogen zijn.”

Hoe Bevalt Nederland is vanaf woensdagavond 5 september te zien om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here