Frustraties kunnen jonge kinderen ernstig ontregelen. “Leer ouders en kinderen daar goed mee om te gaan”, adviseert Martijn Hell. “Dat voorkomt dat de ouder-kindrelatie ernstig onder druk komt te staan.”
Frustraties zijn er iedere dag , je leven lang. Dus is het zaak daar goed mee om te leren gaan. “Veel jonge kinderen denken dat balen of boos zijn niet mag”, vertelt Martijn Hell, dramatherapeute en supervisor. Zij heeft diverse programma’s ontwikkeld voor kinderen en ouders om adequaat te leren omgaan met boosheid en frustraties.
Wereld vergaat
Martijn Hell wijst erop dat jonge kinderen overspoeld worden door emoties. “Een heel jong kind uit zijn frustratie vaak door het aanspannen van z’n hele lijfje en keihard te krijsen, waarbij het zweet hem uitbreekt. Het hele lichaam geeft ellende aan.” Bij een peuter of kleuter uit de boosheid zich eveneens vaak in een heftige lichamelijke reactie. “Dat kan gepaard gaan met schreeuwen en slaan. Jonge kinderen overzien nog niet wat er gebeurt, zij beleven het alsof de wereld vergaat. Dan is het een hoop lawaai thuis, vliegen er dingen door de lucht en kunnen ze zichzelf of een ander pijn doen.”
Aan het boze gedrag kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen, bijvoorbeeld een poepbroek, teleurstelling, verwarring of zich basaal onveilig voelen. “De heftige manier waarop dit tot uiting komt, kan ouders echt tot wanhoop drijven”, aldus Hell. “Het is van belang dat kleine kinderen gekalmeerd en begrepen worden bij frustraties door hun ouders . Dan raken ze minder in paniek en raken ze minder overweldigd door gevoelens. Als ouders daarbij hun kind liefdevol de wegwijzen en begrenzen, leert hun kind geleidelijk aan zelf adequaat met frustraties om te gaan. Wanneer dit echter onvoldoende gebeurt, blijven frustraties het kind ernstig ontregelen. Gevoelens van afwijzing liggen op de loer en dat maakt het alleen maar lastiger om frustraties te verdragen.”
Eerst kalmeren
Ouders zoeken hulp wanneer zij problemen ervaren in de manier waarop hun kind omgaat met frustraties en boosheid. Voor ouders en kinderen is het echter soms lastig om over frustraties te spreken. “Stil staan bij boosheid is al een frustratie an sich. Ze verstijven, slaan dicht of lopen het liefst ervoor weg of zetten de aanval in. Taak van de therapeut is dan om te zorgen dat ouders en kinderen kalmeren en tot rust komen. Dat zij zich gezien en begrepen voelen. Als dat is bereikt, kunnen ouders en kinderen meer aandacht en begrip krijgen voor de gevoelens, gedachten, en wensen van elkaar.”
‘Voer met lichtheid, plezier en compassie het
gesprek over de omgang met frustraties’
De door haar ontwikkelde methode ‘Zachtjes balen met Toontje Schildpad’ faciliteert het gesprek tussen therapeut en ouders. “Interventies met een schildpad-handpop zorgen ervoor dat de ouders en kinderen in een ontspannen liefdevolle houding terecht komen. Daardoor raken zij in staat om naar elkaar te luisteren en samen te onderzoeken wat er allemaal speelt bij de boosheid en frustraties van het kind.”
Lichtheid, plezier en compassie
Tijdens het Congres Vroegsignalering en Vroeghulp op 21 februari 2018 verzorgt Martijn Hell een deelsessie over haar methode. “Ik wil dan de deelnemers de magie van mildheid door middel van spel met de handpop laten ervaren. Spelenderwijs laat ik zien hoe ze met lichtheid, plezier en met compassie het gesprek over het omgaan van frustratie kunnen voeren. Door middel van een oefening zal men merken ‘nu worden wij gekalmeerd, hier komen wij in de milde speelse houding en is het makkelijker om naar boosheid en frustraties te kijken’.”
‘Gelukje’ en ‘pechje’
Hell probeert in een zo’n simpel mogelijke taal met ouders en kinderen in gesprek te komen over de omgang met boosheid en frustraties. “Daar laat ik de deelnemers ook een stukje van merken en in meespreken. Zo zal ik de woorden ‘gelukje’ en ‘pechje’ introduceren. Dit is een hele eenvoudige en vriendelijke manier om ouders en kinderen erop te attenderen dat een dag vol met ‘gelukjes’ en ‘pechjes’ zit. Iedereen kan dat vervolgens in het werken met kinderen en hun ouders of verzorgers meenemen.” Haar hartenwens sluit hier op aan. “Ik hoop dat ouders en kinderen vaker liefdevol in verbinding kunnen blijven wanneer het lastig is.”
Doe mee aan 4e editie Congres Vroegsignalering en Vroeghulp!
Vroeg erbij zijn is dé manier om de gevolgen van fysieke, psychische of sociale problemen bij de ontwikkeling van een jong kind tijdig in te dammen. Voor de vierde keer op rij biedt het Congres Vroegsignalering en Vroeghulp concrete handvatten om alert te reageren op de hulpvraag van ouders en kind. Naast de workshop van Martijn Hell zijn er maar liefst vijf andere workshops. De dag begint plenair met lezingen van prof.dr. Bram Orobio de Castro, dr. Iris Servatius-Oosterling en drs. Jolanda Schieving.
Ga naar de website van Euregionaal Congresburo voor meer informatie over de invalshoeken van de lezingen en de workshops. Voor direct aanmelden, klik hier.
P.S. Abonnees van Vakblad Vroeg nemen deel tegen aantrekkelijke korting! Meer weten? Klik hier.