Er zijn veel meer kinderen met taalproblemen dan met autisme of ADHD, maar dat uit zich niet in voldoende aandacht. Voor Kentalis reden om de gratis workshop ‘De (niet) pratende peuter’ te lanceren voor medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Ook jeugdverpleegkundigen en andere professionals die werkzaam zijn met jonge kinderen kunnen de workshop volgen.
Een Taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een onzichtbare handicap. Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis hebben moeite met taal. Verder is er ‘niets met ze aan de hand’, hun intelligentie, gehoor, algemene ontwikkeling zijn normaal. Er kunnen bijkomende problemen zijn of ontstaan op het gebied van sensorische integratie, geheugen, auditieve aandacht en verwerking, lees- en spellingsproblemen. Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis kan ook leiden tot problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen gaan zich terugtrekken, omdat ze niet begrepen worden of moeilijk gedrag vertonen vanwege het niet uit de voeten kunnen met taal.
De taalproblemen verschillen per kind en per leeftijd. Bij een peuter kunnen weinig praten en onverstaanbaarheid opvallen; bij een ouder kind zijn dat meestal kromme zinnen, verkeerde werkwoorden en woordvindingsproblemen. In elke klas van 30 leerlingen zitten ongeveer 2 kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Er zijn minstens zoveel kinderen met taalproblemen als met ADHD.
Workshop
De workshop ‘De (niet) pratende peuter’ heeft als doel professionals te informeren over de spraak- en taalontwikkeling van het jonge kind. Daarnaast komt het onderwerp signaleren van problemen in de spraak-taalontwikkeling aan de orde en een aantal handvatten om de taal van het jonge kind te stimuleren. Dit alles gebeurt door middel van zowel theorie als interactief door korte opdrachten, filmpjes en ervaringsoefeningen. Ook andere onderwerpen zoals taalachterstand, meertaligheid en slechthorendheid kunnen aan de orde komen, afhankelijk van de vragen die er zijn.
Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met Kentalis door het sturen van een e-mail naar info@kentalis onder vermelding van ‘De (niet) pratende peuter’. Vermeld in uw mail voor welke organisatie u werkt en voor welke van uw locaties u interesse heeft voor het geven van deze gratis workshop.
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering