Wereldwijde verdubbeling keizersnedes brengt risico’s met zich mee

0
907
keizersnede

Het aantal vrouwen dat wereldwijd bevalt met een keizersnede is in vijftien jaar tijd bijna verdubbeld. Onderzoekers benadrukken dat niet kiezen voor de natuurlijke weg vaak overbodig en ook risicovol is.

Dat staat in een onderzoek dat is gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet en waarover de Volkskrant bericht. Internationale wetenschappers analyseerden gegevens van bevallingen in 2015 in 169 landen. Ze stelden vast dat het aantal geboortes met een keizersnede een sterk stijgende lijn vertoont. In 2000 werden er 16 miljoen kinderen (12%) met een keizersnede op de wereld gebracht. In 2015 waren dat er 29,7 miljoen (21%).

Grens ligt bij vijftien procent

De Wereldgezondheidsorganisatie stelde tot voor kort dat alles boven de vijftien procent een excessieve toepassing van de procedure is. Dat percentage komt volgens artsen ook ongeveer overeen met de gevallen waarin de ingreep ook daadwerkelijk vanuit medisch oogpunt raadzaam is. In veel landen ligt dit percentage veel hoger. In Brazilië, Egypte en de Dominicaanse Republiek zijn zelfs meer keizersnedes dan natuurlijke geboortes: de cijfers zijn daar respectievelijk 55,5 procent, 55,5 en 58,1 procent. Ook in de Verenigde Staten is het een heel vaak voorkomende ingreep (32,9%).

In bepaalde arme Afrikaanse landen worden juist te weinig keizersnedes gedaan, ook wanneer die wel medisch noodzakelijk zijn.

Herstel moeilijker

De auteurs van de studie roepen dokters, ziekenhuizen, vrouwen en families op alleen voor de ingreep te kiezen wanneer er complicaties zijn. Ze wijzen op de risico’s van een keizersnede. “Het herstel na een keizersnede is moeilijker”, zegt Jane Sandall, een van de auteurs.  Daarnaast kan er littekenweefsel ontstaan aan de baarmoeder, wat weer samenhangt met bloedingen, abnormale groei van de placenta, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, doodgeboren kindjes en vroegtijdige bevalling bij een volgende zwangerschap.”

Negatief effect

Sandall benadrukt dat de risico’s klein zijn, maar wel zeer ernstig. “Er zijn steeds meer aanwijzingen dat baby’s die geboren worden met een keizersnede een andere hormonale, bacteriële en medische ontwikkeling meemaken, wat hun gezondheid op een subtiele manier kan beïnvloeden. Hoewel de langetermijneffecten onvoldoende bestudeerd zijn, kan een keizersnede op korte termijn een negatief effect hebben op de ontwikkeling van het immuunsysteem, wat het risico op allergieën en astma vergroot en de darmbacteriën verandert.”

Bron: volkskrant.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here