De vroege ouder-kindrelatie is de basis van waaruit kinderen zich ontwikkelen. “Die interactie in de eerste prille periode vormt een blauwdruk voor hoe iemand later in het leven staat”, benadrukt Phineke Tielenius Kruythoff. “Niet alleen ten aanzien van het aangaan van relaties, maar ook als het gaat om de opvoeding van de eigen kinderen.” In een interview blikt zij vooruit op de Vroeg-lezing die zij op 7 november houdt, gevolgd door een netwerkdiner.

Lang niet ieder jong gezin kent een roze wolk. Maar al te vaak leidt de geboorte van een kind tot spanningen. In het ene geval is dit vooral onderhuids, in het andere verslechtert de relatie tussen ouders. “Daar als zorgprofessional oog voor hebben, maakt de hulpverlening effectiever”, benadrukt Phineke. In het dagelijks leven is zij, naast moeder van drie jonge kinderen, hoofdopleider Infant Mental Health bij de RINO Groep Utrecht. Daarnaast is zij werkzaam in een eigen IMH-praktijk.

Kwetsbaar

Binnen de vroege ouder-kindrelatie zijn verschillende thema’s te onderscheiden waar handelingsperspectieven uit voortvloeien. Phineke heeft al langere tijd een enorme passie voor alles wat hiermee te maken heeft. “Juist die eerste 1000 dagen zijn heel kwetsbaar. Daar staat tegenover dat verstoringen in die relatie, mits een hulpverlener hier oog voor heeft, weer snel te herstellen zijn.”

Werken met jonge kinderen doet bovendien, veelal onbewust, veel met je zelf. Phineke raadt daarom iedere zorgverlener aan om bij zichzelf te rade te gaan wat de mogelijke invloed van hun persoonlijke geschiedenis is op hun beroepsmatig handelen. “Je draagt immers altijd ook de ervaringen uit je eigen kindertijd met je mee. Plus je eigen ervaringen als ouder wanneer je zelf jonge kinderen in huis hebt. Het is van belang je dit te realiseren, dat helpt om objectiever naar een gezin te kijken.”

AdvertentieVroeg-congres artikel

‘Je eigen vroege ervaringen bepalen mede
hoe je je gedraagt als hulpverlener’

Derde editie VROEG-lezing

Phineke gaat in de derde editie van de Vroeglezing op 7 november in Zwolle dieper in op de kenmerken van de relatie tussen ouders en hun kinderen. Plus hoe zorgprofessionals deze in positieve zin kunnen beïnvloeden zodat de hulpverlening aan effectiviteit wint.

‘Alle ouders kunnen wanneer ze daarbij worden
geholpen een goede relatie met hun kind opbouwen’

De lezing van Phineke vindt plaats op een bijzondere locatie, het Dominicanenklooster in Zwolle. Het sfeervolle complex ligt in hartje stad en kent een geschiedenis van meer dan 500 jaar. De ontvangst is vanaf 15.00 uur. Van 16.00 – 18.00 uur vindt de lezing plaats, met ook  gelegenheid tot het stellen van vragen. Vervolgens gaan we met elkaar aan tafel om tijdens een informeel netwerk diner verder over het onderwerp door te praten, gevolgd door het netwerkdiner.

Opgeven kan via het  Aanmeldformulier >

De deelnameprijs bedraagt, inclusief diner en alle consumpties, € 99,00 (excl. BTW). Voor abonnees op het magazine van Vakblad Vroeg, ook nieuwe, is de prijs € 89,00.

‘Iedere hulpverlener moet de vier vragen van
de motherhood constellation kennen en stellen’

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan