Elk jaar worden in Nederland ongeveer 2000 kinderen gediagnosticeerd met epilepsie. Volgens hoogleraar Kinderneurologie Kees Braun van het Wilhelmina Kinderziekenhuis hebben deze kinderen profijt van epilepsiechirurgie. “Van de geopereerde kinderen is 75% na twee jaar nog aanvalsvrij.”

Binnen het Hersencentrum van het UMC Utrecht is Kees Braun coördinator van het aandachtsgebied epilepsie. “Epilepsiechirurgie – en dan met name voor kinderen – maakt het afgelopen decennium een enorme ontwikkeling door. Het wordt steeds vaker en sneller ingezet, ook voor kinderen met een minder ernstige vorm”, vertelt hij.

Voorheen laatste optie

Voorheen was een operatie voor kinderen met epilepsie de laatste optie in het behandeltraject. Kees: “We probeerden eerst medicijnen. Pas als die hun werk niet deden, dachten we aan een operatie. Dit is aan het veranderen, gelukkig maar. Want uit onderzoek blijkt dat kinderen met epilepsie veel baat kunnen hebben bij een vroege operatie. En dan heb ik het niet alleen over de kinderen die op jonge leeftijd stilstaan in hun ontwikkeling of achteruitgaan. Ook kinderen met een minder ernstige vorm kunnen profijt hebben van chirurgie.”

Voordelen op een rij

Samengevat luiden de voordelen van een operatie in een vroeg stadium als volgt:
1.    Als de duur van de epilepsie korter is, is de kans dat kinderen aanvalsvrij blijven groter.
2.    Als de duur van de epilepsie korter is, is de mentale ontwikkeling van het kind beter.
3.    Veel medicijnen geven bijwerkingen, bijvoorbeeld de reactiesnelheid en het concentratievermogen kunnen worden verslechterd. Door een operatie kunnen de medicijnen worden afgebouwd.
4.    Als het niet lukt om de aanvallen met een bepaald soort medicijn weg te krijgen, is de kans groot dat het met een volgend medicijn ook niet (voldoende) lukt. Een operatie biedt dan uitkomst.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Eerder opereren

Van de ongeveer 2000 kinderen die jaarlijks in Nederland worden gediagnosticeerd met epilepsie, blijkt een kwart tot een derde niet goed behandelbaar met medicijnen. Circa 500 tot 700 kinderen ontwikkelen moeilijk behandelbare epilepsie, ook wel refractaire epilepsie genoemd. Bij refractaire epilepsie blijven de aanvallen terugkomen, ook tijdens medicijngebruik. Van die kinderen wordt zo’n 10% nu geopereerd. “Dus verreweg de meeste kinderen niet”, aldus Braun.

Interview

In een interview op You Tube geeft Kees Braun een toelichting:

Bron: umcutrecht.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan