Vrijwilligers werken vaak met kinderen. En meer dan de helft van hen heeft wel eens het gevoel dat het thuis niet goed gaat met een kind. Een online cursus geeft hen nu wat ze kunnen doen als ze merken dat een kind thuis in de problemen zit.

De cursus is een initiatief van Augeo Foundation en vrijwilligersorganisaties. In de online cursus leren vrijwilligers:

  • Welke stressvolle ervaringen kunnen kinderen (thuis) meemaken?
  • Hoe zie je dat het niet goed gaat met een kind?
  • Wat kun je doen als je denkt dat er sprake is van mishandeling?
  • Hoe kun je kinderen die het moeilijk hebben zelf steunen?

Lancering door Kinderombudsman

De cursus is gelanceerd door Kinderombudsman Margrite Kalverboer, samen met de jongeren van de Augeo Jongerentaskforce. Zij deed als eerste de cursus voor vrijwilligers. “Vrijwilligers spelen een heel belangrijke rol in het leven van kinderen”, aldus Kalverboer. “Daarom is het zo belangrijk dat zij weten wat ze kunnen doen als ze vermoeden dat het niet goed gaat met een kind. Vrijwilligers kunnen echt het verschil maken voor een kind.” Belangrijk, want in Nederland zijn ieder jaar 119.000 kinderen thuis niet veilig. Zij krijgen weinig aandacht en liefde, worden geslagen, misbruikt of zijn getuige van geweld. Ook ervaren veel kinderen stress omdat hun ouders scheiden.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Werking

Vrijwilligers kunnen zichzelf via www.augeo.nl/vrijwilligers aanmelden voor de online cursus. In de cursus zien zij voorbeelden van vrijwilligers die kinderen tegenkomen met wie het thuis niet goed gaat. Ook vertellen ervaringsdeskundigen wat een vrijwilliger voor hen heeft betekend. Vrijwilligers krijgen tips en oefenen via (animatie)video’s en interactieve vragen en opdrachten. De cursus is gratis voor vrijwilligers.

Augeo Foundation heeft de online cursus gemaakt in samenwerking met de volgende vrijwilligersorganisaties: Humanitas, Scouting Nederland, NUSO Speelruimte Nederland, Steunpunt Kindervakanties, YMCA Jeugdwerk en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan