Het probleem van Early Onset Sepsis, in de volksmond bekend als bloedvergiftiging, lijkt in Suriname groter dan in Westerse landen. Uit voorzorg krijgen echter veel meer pasgeborenen dan een antibioticabehandeling dan in werkelijkheid nodig is. Een Online EOS Calculator en het vergelijken van bloedwaarden tussen passgeborenen kan dit gebruik mogelijk reduceren.

Early Onset Sepsis (EOS) wordt omschreven als een ontsteking in het bloed van een pasgeborene binnen 72 uur na geboorte die veroorzaakt wordt door bacteriën. Rens Zonneveld onderzocht in het kader van zijn promotie-onderzoek aan Rijksuniversiteit Groningen pasgeborenen met EOS in Suriname. Hij beschrijft in zijn proefschrift enkele onderzoeken die in de toekomst kunnen bijdragen aan snellere en nauwkeurigere diagnostiek van EOS.

Antibiotica uit voorzorg

Het is moeilijk om EOS aan te tonen of uit te sluiten. Om aanwezigheid van EOS te onderzoeken wordt bloed naar het laboratorium gestuurd. De uitslag van dit onderzoek duurt echter enkele dagen en in de tussentijd worden veel pasgeborenen uit voorzorg behandeld met antibiotica. Zonneveld toont aan dat in het enige babyziekenhuis in Suriname EOS bij vijf tot tien procent van de pasgeborenen voorkomt, terwijl zo’n dertig procent met antibiotica behandeld wordt voor een verdenking op EOS.

Advertentie

Online EOS Calculator

Zonneveld concludeert dat de online beschikbare EOS Calculator kan helpen om het risico op EOS in te schatten, mits deze test wordt aangepast aan de Surinaamse situatie. Daarnaast vergeleek hij bloedwaarden van verschillende eiwitten tussen pasgeborenen met en zonder EOS. Hij toont aan dat er een verandering in balans te zien is tussen Angiopoietin-1 en 2, twee eiwitten die betrokken zijn bij ontstekingsreacties in het bloed. Verder onderzoek moet aantonen of het meten van deze eiwitten daadwerkelijk kan helpen om EOS vroegtijdig aan te tonen of uit te sluiten. Zo kan in de toekomst mogelijk onnodig gebruik van antibiotica verder gereduceerd worden.

Early onset sepsis in Suriname. Epidemiology, Pathophysiology and Novel Diagnostic Concepts

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan