Een lage dosis penicilline in het begin van het leven leidt tot lange termijn veranderingen in de darmflora, hersenen cytokines en gedrag van muizen. Moeten we daarom antibiotica tijdens de zwangerschap en bij jonge kinderen vermijden?

Muizenbaby’s die tijdens de laatste week van de zwangerschap en de eerste weken na de geboorte een lage dosis penicilline ontvangen, zijn op latere leeftijd agressiever, minder sociaal en minder angstig. Dat blijkt uit onderzoekers van St. Joseph’s Healthcare Hamilton en McMaster University, gepubliceerd in vakblad Nature Communications, waarover newscientest.nl bericht.  “De antibiotica veranderen de samenstelling van bacteriën in de darmen, zegt onderzoeker John Bienenstock. “Dit leidde tot een verstoorde neurochemie in de frontale regio’s van het brein.”

Agressief
De muizen die penicilline hadden ontvangen, waren op volwassen leeftijd heel agressief. “Waarschijnlijk heeft dit te maken met een verhoogde productie van een bepaalde receptor in het brein; arginine vasopressine receptor 1B. Dit eiwit is al eerder in verband gebracht met verhoogde agressiviteit bij mensen”, legt Bienenstock uit. In Noord-Amerika schrijven artsen makkelijk antibiotica voor aan baby’s en jonge kinderen. “De effecten op de lange termijn zijn lastig te onderzoeken. Antibiotica worden niet voor niets voorgeschreven. Dus je weet niet wat het effect van de voorafgaande conditie is. Maar in muizen zien we dus gedragsproblematiek ontstaan als de dieren volwassen zijn.”

Niet afdoende
In Nederland zijn we wat voorzichtiger in het voorschrijven van antibiotica aan jonge kinderen. Wel staat er in de bijsluiter van de meeste antibiotica dat inname tijdens de zwangerschap geen problemen oplevert. “Helaas zijn de onderzoeken hiernaar niet afdoende”, zegt Bienenstock. “Penicilline, ingenomen door de moeder, komt in het bloed van de foetus terecht. Maar minstens zo belangrijk is de samenstelling van bacteriën in de vagina. Want daar komt een kind tijdens de geboorte als eerst in aanraking met bacteriën.

Lichtpuntje
Naast het verontrustende resultaat is er ook een lichtpuntje. Bienenstock diende gelijktijdig met de penicilline een probioticum toe bij een deel van de muizen. Dit voorkwam de gedragsproblematiek gedeeltelijk. “Het is zeker de moeite waard hier meer onderzoek aan te besteden.”

Low-dose penicillin in early life induces long-term changes in murine gut microbiota, brain cytokines and behavior

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan