VoorZorg, een programma voor jonge vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind, weinig of geen opleiding hebben genoten en te maken hebben (gehad) met veel problemen, is een succes. De jonge vrouwen krijgen verpleegkundige ondersteuning bij hun zwangerschap, bij de verzorging en opvoeding van hun kind, en bij hun eigen ontwikkeling en situatie.

VoorZorg bestaat uit een intensief schema van huisbezoeken uitgevoerd door speciaal daarvoor opgeleide jeugdverpleegkundigen. De huisbezoeken beginnen zo vroeg mogelijk in de zwangerschap (uiterlijk bij 28 weken zwangerschap) en gaan door tot het kind 2 jaar is. De frequentie ligt op gemiddeld twee bezoeken per maand, met verhoogde frequenties (wekelijks) in de eerste maand van het programma en tijdens de eerste zes weken na de geboorte. De huisbezoeken duren 1 à 1½ uur.

Succesvol
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat bij moeders die VoorZorg krijgen het aantal meldingen van verwaarlozing en kindermishandeling bij Veilig Thuis met bijna de helft daalt ten opzichte van moeders uit dezelfde doelgroep zonder die zorg.  Ondanks dat grote succes krijgen lang niet alle jonge moeders met dezelfde risicofactoren preventieve hulp zoals VoorZorg. Dat komt volgens Majone Steketee omdat preventieve zorg zoals VoorZorg in eerste instantie duur lijkt te zijn. Een jonge moeder tweeëneenhalf jaar lang begeleiden kost bijvoorbeeld 13.500 euro.

Het is echter een koopje wanneer je deze kosten zet tegenover hoeveel euro het de overheid kost op het moment dat de kinderen uit huis geplaatst moeten worden. Steketee vindt dat de overheid veel meer moet doen om te voorkomen dat die cirkel van geweld zich blijft herhalen, door bijvoorbeeld meer te investeren in die preventieve hulp en ondersteuning.

Uitzending Brandpunt
Dinsdagavond 24 januari besteedde Brandpunt aandacht aan VoorZorg. GGD Hollands Noorden werkte samen met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) mee aan deze reportage over het belang van preventie (VoorZorg) in het doorbreken van intergenerationele overdracht bij het terugdringen van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op de websites van Brandpunt en het NCJ

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan