Voorlezen is leuk en leerzaam, óók voor baby’s: het stimuleert hun taalontwikkeling. Van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari staat voorlezen in de schijnwerpers tijdens de Nationale Voorleesdagen.

“Voorlezen betekent gerichte aandacht voor het kind”, vertelt Els Bouthoorn, specialist Jeugd en Educatie van de bibliotheek Rijn en Venen, in het decembernummer van vakblad Kinderopvang. Het is gezellig, kinderen luisteren graag naar je stem, ze worden rustig. Het stimuleert bovendien de taalontwikkeling en woordenschat. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die worden voorgelezen op vijftien maanden een voorsprong hebben in hun taalontwikkeling.”

Voordelen

Pedagogisch medewerker Renate Wolswijk van kinderopvangorganisatie Junis Kinderopvang ziet verschillende voordelen van het voorlezen aan nul- tot vierjarigen. “Je creëert een omgeving waarin kinderen zich veilig voelen en de ruimte hebben om zicht te ontwikkelen op alle gebieden.” Ook zij ziet hoe dat de taalontwikkeling stimuleert. “Kinderen vinden het leuk als je boekjes herhaalt, ze doen je na, kennen de woorden. Vooral voor taalzwakkere kinderen is dat heel belangrijk.”

Tips

Tips voor het voorlezen zijn:

  • Lees voor aan kleine groepjes. Hoe jonger de kinderen, hoe kleiner de groep
  • Sluit aan bij de beleving van het kind
  • Lees interactief voor
  • Geef een kind de tijd
  • Sluit activiteiten aan op het leesthema

Nationale Voorleesdagen

Het Nationale Voorleesontbijt 2018 op woensdag 24 januari 2018 vormt de aftrap van de Nationale Voorleesdage. Die dag lezen weer talloze bekende én onbekende Nederlanders voor aan peuters en kleuters om zo het voorlezen, aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Met deze honderden Voorleesontbijten op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, bibliotheken en scholen in het gehele land ging de 15de editie van De Nationale Voorleesdagen van start. Lees verder >

Klik hier voor meer informatie over de Nationale Voorleesdagen >>>

Bron: kinderopvangtotaal.nl. Dit is een samenvatting uit het artikel BoekStart ‘Zelfs baby’s genieten van voorlezen’ uit het decembernummer van vakblad Kinderopvang.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan