Ongeveer 9% van de jonge kinderen ontwikkelt een slaapprobleem, een cijfer om van te schrikken. “Heeft een kind eenmaal een probleem met slapen, dan is daar moeilijk vanaf te komen”, vertellen Jeugdverpleegkundige en Verplegingswetenschapper Betty Bakker-Camu en pedagoog Merel Obermeijer. “Het voorkomen van problemen op dit gebied verdient dus alle aandacht.”

Betty Bakker-Camu vermoedt dat het werkelijk percentage van jonge kinderen met slaapproblemen hoger ligt dan 9%. “Het is een onderwerp waar ouders liever niet over praten. Je vindt het namelijk helemaal niet leuk als je kindje niet slaapt. In familie- en vriendenkring is het heel Nederlands om tegen elkaar te zeggen van ‘Goh slaapt de jouwe al door?’. We willen dat ook zo snel mogelijk, want we moeten weer aan het werk en het dagritme moet doorlopen. Het is echter de vraag of dat een handige instelling is.”

Babytijd

Slaapproblemen ontstaan meestal al in de babytijd en lopen vaak tot de schoolleeftijd door. Om die reden is mijn werk bij de Jeugdgezondheidszorg vooral gericht op preventie, dus een mogelijk probleem in de kiem proberen te smoren.”

Kansen om problemen tijdig te ontdekken, liggen met name bij het consultatiebureau. “Daar ziet men immers  98% van de kinderen tussen 0-1 jaar. Dus in die zin hebben we een groot bereik om onze voorlichting bij ouders te brengen.” Van belang is altijd oog te hebben voor wat er precies aan de hand kan zijn. “Er kan sprake zijn van een inslaap- en/of een doorslaapprobleem. In het ene geval blijft het kind heel lang wakker voor het gaat slapen en in het andere geval wordt het vaak wakker. De ondersteuning vergt vaak een andere aanpak.”

Slaapgedrag

Bakker-Camu adviseert professionals van het consultatiebureau altijd te informeren naar het slaapgedrag, juist om mogelijk problemen voor te zijn. “Doe dit aan de hand van de JGZ-richtlijn Slaap. Daar staat alles in. De richtlijn gaat niet alleen over problemen op dit gebied, maar vooral over wat gezonde slaap is. Kijk bijvoorbeeld samen met ouders naar het ritme van een kind en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Dan kom je op vragen als ‘Herken je signalen van vermoeidheid?’, ‘Waar leg je je kindje te slapen?’ of ‘Ben je daar tevreden over of niet?’

‘Een slaapprobleem van hun jonge kind is
een onderwerp waar ouders liever niet over praten’

Ondersteuningstraject

Zijn er signalen van zorg, dan kan de jeugdverpleegkundige vanuit het consultatiebureau een ondersteuningstraject starten. Daar zijn een aantal methodieken voor. Die zijn bewezen effectief, maar gemakkelijk is het niet. Het vergt  veel van de ouders en interventies moeten aansluiten bij deze ouder met dít kind in déze omstandigheid.” Wat het voor ouders  lastig kan maken, zijn de adviezen van vrienden en raadplegen van internet. “Ouders kunnen zo overvoerd raken met informatie,  dat ze niet meer weten te kiezen”, vertelt Merel Obermeijer.

Interactieve sessie

Tijdens het Congres Vroegsignalering en Vroeghulp op 21 februari 2018 verzorgen beide deskundigen een deelsessie. Bakker-Camu: “Ik concentreer me dan vooral op wat zorgprofessionals kunnen doen om slaapproblemen op jonge leeftijd te voorkomen. Vervolgens gaan we in op wat te doen als er eenmaal sprake is van een slaapprobleem en hoe je ouders daar goed in kunt begeleiden. Obermeijer: “Aan de hand van casuïstiek uit de praktijk zullen we kijken naar blokkades die mee kunnen spelen, naar wat de behoefte is van het kind en naar hoe je een slaapplan kan maken mét ouders waar iedereen vertrouwen in heeft”.

Het wordt een interactieve sessie, waarbij we ook kijken hoe je zelf omgaat met slaapgedrag.”

Doe mee aan 4e editie Congres  Vroegsignalering en Vroeghulp!
Vroeg erbij zijn is dé manier om de gevolgen van fysieke, psychische of sociale problemen bij de ontwikkeling van een jong kind tijdig in te dammen. Voor de vierde keer op rij biedt het Congres Vroegsignalering en Vroeghulp concrete handvatten om alert te reageren op de hulpvraag van ouders en kind.  Naast de workshop van Eveline Euser zijn er maar liefst vijf andere workshops. De dag begint plenair met lezingen van prof.dr. Bram Orobio de Castro, dr. Iris Servatius-Oosterling en drs. Jolanda Schieving.

Ga naar de website van Euregionaal Congresburo voor meer informatie over de invalshoeken van de lezingen en de workshops. Voor direct aanmelden, klik hier.

AdvertentieAbonneren op lentenummer
Jeugdverpleegkundige en Verplegingswetenschapper Betty Bakker-Camu
Pedagoog Merel Obermeijer

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Abonnees van Vakblad Vroeg nemen deel tegen aantrekkelijke korting! Meer weten? Klik hier.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan