Vitamine D is nodig voor je tanden en botten. Minder bekend is dat het een belangrijke functie vervult bij psychische klachten zoals depressie, psychose, ADHD en autisme. Kinderen met ADHD hebben vaak een te laag gehalte aan vitamine D in het bloed. Daarom zijn zij gebaat om, naast medicatie, Vitamine D in te nemen. 

Dat blijkt uit Iraans onderzoek onder 62 kinderen van 5-12 jaar met een diagnose van ADHD op basis van DSM-IV criteria waarover adhdnetwerk.nl bericht.

Vitamine D bouw je op via zonlicht op je huid en via voedsel, onder andere vette vis zoals makreel en zalm. In de winter als de zon minder vaak schijnt is er dus een grotere kans op een tekort aan vitamine D dan in de zomer. Daarnaast wordt er over het algemeen te weinig vette vis gegeten om in de behoefte aan vitamine D te voorzien.

Bevindingen
Uit het onderzoek blijkt dat aanvulling van vitamine D de ernst van ADHD-symptomen vermindert bij kinderen die medicatie gebruiken. De dosis in dit onderzoek was 2000 IE vitamine D3 per dag. Vitamine D3 aanvullen bij kinderen met ADHD lijkt dus een goed advies, vooral in de winter.

Volwassenen met ADHD zijn helaas niet uitgebreid onderzocht. Het is onbekend of behandeling met vitamine D zonder medicatie, ook voldoende effect heeft op vermindering van de symptomen van ADHD.

Effect of vitamin D supplementation as adjunctive therapy to methylphenidate on ADHD symptoms: A randomized, double blind, placebo-controlled trial

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan