Vinger leggen op kindermishandeling vereist gecombineerde screening

0
878
kindermishandeling vereist gecombineerde screening

Op de spoedeisende hulp is het vaak lastig aan te tonen dat er sprake is van kindermishandeling. Daarom verdient het aanbeveling om de SPUTOVAMO-checklist te combineren met een gedegen lichamelijk onderzoek. De SPUTOVAMO is een vragenlijst die signaleert of het letsel van een kind aanleiding geeft tot argwaan.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van kinderarts Rian Teeuw aan de Universiteit van Amsterdam. Teeuw onderzocht de uitvoering van een screeningsprotocol voor kindermishandeling van het AMC. Volgens het protocol moet bij alle kinderen de SPUTOVAMO-checklist worden afgenomen en een lichamelijk onderzoek van top tot teen worden uitgevoerd. Bij een positieve score op de SPUTOVAMO of het lichamelijk onderzoek moet hiervan melding worden gemaakt bij een speciale werkgroep in het AMC.

Het komt regelmatig voor dat een mishandeld kind slechts op een van de twee screeningsmethoden positief scoorde, constateert Teeuw. Daarom pleit ze ervoor dat ziekenhuizen beide methoden toepassen, hoewel die combinatie ook veel onterecht positieve scores oplevert.

Signals in the Hospital Emergency Room linking Objective Signs to Child Abuse Knowledge

Bron: NJi

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here