Op de spoedeisende hulp is het vaak lastig aan te tonen dat er sprake is van kindermishandeling. Daarom verdient het aanbeveling om de SPUTOVAMO-checklist te combineren met een gedegen lichamelijk onderzoek. De SPUTOVAMO is een vragenlijst die signaleert of het letsel van een kind aanleiding geeft tot argwaan.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van kinderarts Rian Teeuw aan de Universiteit van Amsterdam. Teeuw onderzocht de uitvoering van een screeningsprotocol voor kindermishandeling van het AMC. Volgens het protocol moet bij alle kinderen de SPUTOVAMO-checklist worden afgenomen en een lichamelijk onderzoek van top tot teen worden uitgevoerd. Bij een positieve score op de SPUTOVAMO of het lichamelijk onderzoek moet hiervan melding worden gemaakt bij een speciale werkgroep in het AMC.

Het komt regelmatig voor dat een mishandeld kind slechts op een van de twee screeningsmethoden positief scoorde, constateert Teeuw. Daarom pleit ze ervoor dat ziekenhuizen beide methoden toepassen, hoewel die combinatie ook veel onterecht positieve scores oplevert.

Advertentie

Signals in the Hospital Emergency Room linking Objective Signs to Child Abuse Knowledge

Bron: NJi

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan