Vijfjarigen die wonen in een omgeving met veel verkeersgeluid, lopen tot drie maanden achter in hun ontwikkeling. Dat blijkt uit recent Duits onderzoek. “Als kinderen op hun vijfde al drie maanden achterlopen, dan kan het moeilijk zijn om dat later weer in te halen, zeker als er niets aan de lawaaierige omstandigheden verandert”, zegt onderzoekster Kerstin Schneider.

Het onderzoek, waarvan het AD melding maakt, is verricht aan de Universiteit van Wuppertal waarvan het AD melding maakt. Kleuters die ‘s nachts aan 10 decibel meer dan gemiddeld (44 decibel) worden blootgesteld door (trein)verkeer, lopen in hun ontwikkeling tot drie maanden achter bij kinderen die niet te maken hebben met die extra decibellen.

Meerdere fronten
De ontwikkelingsachterstand van de Duitse kinderen is meetbaar op meerdere fronten: zowel wat motoriek als taal en rekenen betreft, constateerden de onderzoekers op basis van een test die alle kleuters daar voorafgaand aan de basisschool krijgen. Hun sociaal-economische achtergrond maakt niet uit voor het verband tussen geluid en achterstand.

Het maximale aantal decibellen dat ‘s nachts in Wuppertal werd berekend is 67 wat gelijk staat aan het geluid van een televisie die aanstaat op normaal volume. Het gemiddelde geluidsniveau ligt slechts op 44 decibel. Hoogleraar Schneider verwacht dat de situatie in Wuppertal niet veel verschilt van die in andere steden. Dus ook in Nederland, waar bovendien de meerderheid van de mensen in verstedelijkt gebied woont.

RIVM start groot onderzoek
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderstreept hoe belangrijk het is om ook hier heel grondig te onderzoeken wat voor effect geluid in de leefomgeving op kinderen heeft, nu en later in hun leven. Geluidsdeskundige van het RIVM Irene van Kamp: “We bereiden een zeer groot onderzoek voor onder duizenden kinderen vanaf de zwangerschap. We volgen ze tot volwassen leeftijd, om de lange termijneffecten te kunnen meten.”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan