Het spelen van een videogame kan kinderen en tieners met autisme helpen om hun balans te vinden. Daarbij worden de spelers beloond voor het aannemen van bepaalde poses.

Dat blijkt uit een recente studie, gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Autism and Developmental Disorders, waarover icthealth.nl bericht. Het onderzoek werd geleid door wetenschappers aan de Universiteit van Wisconsin-Madison.

Meer balansproblemen

Problemen met de balans komen vaker voor bij mensen met autisme vergeleken met de bredere bevolking, aldus het uitgangspunt van een studie . Problemen met balans en stabiliteit van poses worden over het algemeen gerelateerd aan ernstiger autisme-symptomen en beperking van activiteiten in het dagelijkse leven. De onderzoekers zien de inzet van een videospel om mensen met deze problematiek te trainen als een unieke methode om hen te helpen een betere balans te vinden.

Duidelijke verbetering

In de pilotstudie – de grootste ooit in zijn soort-  waren er 29 deelnemers tussen de 7 en 17 jaar met autisme spectrum stoornissen. Zij volgden een zes weken durende training met een videospel dat door de onderzoekers was ontwikkeld. Aan het einde van de cursus toonden de participanten een duidelijke verbetering, niet alleen in de stabiliteit van poses die ze aannamen, maar ook in hun balans buiten de spelomgeving.

Volgens onderzoeksleider Brittany Travers is vooral die laatste verbetering van belang. “Onze deelnemers zijn ontzettend slim als het er om gaat om videospellen te winnen. We wilden er zeker van zijn dat de verbeteringen die we zien volledig balans-gerelateerd zijn en niet beperkt zijn tot het spel.”

Ontspanning en plezier

Ook belangrijk was dat de deelnemers het spel leuk vinden – wat gold voor 10 op de 11. Travers hierover: “Dit soort interventies moeten leuk zijn. Het gaat om een inspannende training. Soms moesten deelnemers een half uur lang op een voet staan. Als we dat in een videospel vangen, moet het ook voldoen aan waar een videospel voor bedoeld is: ontspanning en plezier.”

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Het spelsysteem gebruikt een Microsoft Kinect camera en een Nintendo Wii balance board, verbonden aan software die op een Windows-platform is ontwikkeld met behulp van Adobe Air. Spelers zien zichzelf op het scherm terwijl ze uiteenlopende ninja poses uitvoeren en worden beloond voor hoe ze het uitvoeren. Zo komen ze verder in het spel.

Verschillen in karakter

In de studie is ook gekeken naar individuele verschillen die mogelijk konden voorspellen wie het meest zou profiteren van dit soort videospellen. Zo toonde het onderzoek aan dat deelnemers met bepaalde karakteristieken zoals ritueel gedrag (waaronder vasthouden aan specifieke routines rondom maaltijden of het naar bed gaan) niet zo veel profiteerden van het spel als deelnemers zonder deze karakteristieken. Maar karakteristieken zoals BMI of IQ hadden een dergelijke invloed niet. Duidelijk werd wel dat een ‘one-size-fits-all’ aanpak niet mogelijk is.

Vervolgspel

De onderzoekers werken nu aan een vervolgspel dat toegankelijker is voor verschillende individuen binnen het totale autisme stoornis spectrum. Een voordeel van het spel is daarbij volgens Travers dat er weinig audio-gebaseerde instructies zijn. Dat maakt de toegankelijkheid groter voor mensen die weinig verbaal zijn. Het uiteindelijk doel is om het spel ook buiten de laboratoriumopstelling te laten gebruiken.

Biofeedback-Based, Videogame Balance Training in Autism

Bron: icthealth.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan