Snelle toename van vetmassa in de peutertijd draagt ​​bij aan een hoger risico op obesitas op schoolgaande leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek naar de invloed van onderhuids vetweefsel in de peutertijd op de totale vetmassa en vet rond de lever bij schoolgaande kinderen.

Het onderzoek is verricht in het kader van het Rotterdamse project Generation R. Bernadeta Patro Golab onderzocht de invloed van onderhuids vetweefsel in de peutertijd op de totale vetmassa en vet rond de lever bij schoolgaande kinderen.

Bij ongeveer 600 kinderen werd op de leeftijd van 1.5, 6 en 24 maanden onderhuids vetweefsel gemeten door middel van huidplooimetingen. Op de leeftijd van 10 jaar werd met behulp van een MRI- en lichaamsscan de BMI, totale vetmassa, en het vet in de buik, lever en rond het hart gemeten. Meer onderhuids vetweefsel in de peutertijd was gerelateerd aan een hogere BMI, totale vetmassa en onderhuids vetweefsel in de buik in de kindertijd, maar niet met vet rond de organen.

Subcutaneous fat mass in infancy and abdominal, pericardial and liver fat assessed by Magnetic Resonance Imaging at the age of 10 years

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan