‘Verklikkers’ voor wiegendood geven vals veiligheidsgevoel

1
1756
Slapende baby

Uit vrees voor een mogelijke wiegendood kunnen ouders een ademhalingsmonitor, sensormat of hartslagmeter voor de baby aanschaffen. Deskundigen waarschuwen dat deze technologische hulpmiddelen een vals gevoel van veiligheid creëren. 

Alarmapparaatjes of matjes die wiegendood kunnen voorkomen bestaan helaas niet. Toch maken diverse fabrikanten reclame voor zulke apparaatjes, in de vorm van een matje voor onder het matras of een sensortje dat in een sokje zit of aan de babykleding kan worden vastgeklikt. Ze worden openlijk aangeprezen als middelen die wiegendood kunnen voorkomen of – sinds daar in de Verenigde Staten tegen wordt opgetreden – alleen met de claim dat ze tijdig waarschuwen voor onderbreking van de ademhaling.

Advies NCJ

Alarmapparaatjes of matjes die wiegendood kunnen voorkomen bestaan helaas niet, laat het NCJ op haar website weten. Het is niet zinvol om gezonde baby’s aan een (volwaardige) monitor te koppelen. Het risico neemt aanzienlijk toe als ouders ten onrechte denken dat hun kind dankzij zo’n matje veilig op de buik kan slapen. Ouders, die menen dat een vorm van bewaking nodig is, doen er goed aan dat met hun kinderarts te bespreken. Lees verder >

Pleidooi voor verbod

De prijzen voor de zogenaamde verklikkers liggen tussen 100 en 300 euro. Volgens enkele deskundigen, geciteerd door nieuwsblad.be, willen technologiebedrijven munt slaan uit de angst van ouders voor wiegendood.  “Ze zouden verboden moeten worden”, zegt An Morrhey, pediatrisch verpleegkundige van de Slaapeenheid in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis en lid van de Brussels-Vlaamse Werkgroep Wiegendoodpreventie. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat technologie wiegendood kan vermijden. Waarom? Omdat we nog altijd niet precies weten wat wiegendood nu net is.”

Ouders hebben volgens haar meestal onvoldoende informatie over hoe ze verstandig met die toestellen moeten omgaan. En ze kunnen het alarm niet altijd juist interpreteren. “Neem nu zo’n bewegingsmatje in de kinderwagen”, legt Morrhey uit. “Dat reageert op bewegingen, maar ouders vergeten dat de buggy ook beweegt door de ongelijke ondergrond. Of het alarm van de ademhalingssensor. Dat is afgesteld op tien seconden. Als een ­baby dan niet ademt, gaat het alarm af. Maar op zowat alle neonatale diensten in ziekenhuizen staat dat systeem op 20 seconden, want het is niet onlogisch dat een baby die tijd tussen een ademhaling laat.” Gevolg: gestreste en overdreven ongeruste mama’s en papa’s. En dat is ook niet goed voor het kind, zeker als dat perfect gezond geboren werd.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ziet geen heil in een verbod op de commerciële verkoop van de monitors. “Ze zijn immers ook online in het buitenland te koop. Ik wil ouders daarom alleen maar aanraden om naar de raad van de vroedvrouwen, pediaters en artsen te luisteren en de bestaande richtlijnen op te volgen. Zij zijn de experten.”

Bronnen: nieuwsblad.be / kraamsupportonline.nl / ncj.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Goed om te waarschuwen tegen dit soort duur gekochte valse veiligheid. Wel jammer dat op de foto erbij een zeer onveilig slapende baby wordt getoond. De baby slaapt in een stoeltje ipv op een vlak oppervlak of rechtop in een ergonomische draagdoek/-zak en er ligt een los dekentje overheen.
    Autostoeltjes moeten enkel worden gebruikt voor zo kort mogelijk durende verplaatsing van een kind in de auto en niet als stoeltje of slaapplaats (bijv. https://adc.bmj.com/content/103/Suppl_1/A39.1)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here