Extreem vroeg geboren baby’s lopen vaak schade op aan longen en hersenen. Liever zou je ze langer veilig in de baarmoeder willen houden. Op de Dutch Design Week is vrijdag 29 oktober het – symbolische – model gepresenteerd van een kunstbaarmoeder.

In Nederland komen jaarlijks bijna 1.700 kinderen extreem te vroeg ter wereld, na minder dan 32 weken zwangerschap. Lang niet altijd biedt de couveuse dan uitkomst. Van de baby’s die al na 24 weken zwangerschap worden geboren, overlijdt meer dan de helft. De kinderen die overleven, hebben vaak schade aan longen en hersenen, die bij de geboorte nog lang niet rijp zijn en de vele noodzakelijke medische behandelingen slecht verdragen. Vooral de druk waarmee zuurstof naar binnen wordt gepompt, kan schade opleveren.

Extra tijd om te volgroeien

Een kunstbaarmoeder dient als vervanging van de couveuse en kunstmatige beademing om zo extreem vroeg geboren baby’s in een zo natuurlijk mogelijke omgeving extra tijd te geven te volgroeien. Een kunstbaarmoeder verhoogt niet alleen de kans om te overleven in de kritische periode van 24 tot 28 weken, maar verkleint ook het risico op hersenschade, ademhalingsproblemen en netvliesproblemen.

Inspirerend ontwerp

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) toont Máxima Medisch Centrum in samenwerking met Next Nature Network op de Embassy of Health voor het eerst een design als inspiratie voor een kunstbaarmoeder. Het ziet er nu nog uit als een tros hangende bollen, met slangen en infuusdraden verbonden aan meetapparatuur, maar die installatie zou weleens kunnen uitgroeien tot de kraamkamer van de toekomst. Ook delen onderzoekers van de TU/e innovaties op dit gebied.

De Volkskrant bericht in een uitgebreid artikel over de innovatie, klik hier. Op de DDW-site staat een filmpje over de kunstbaarmoeder, klik hier.

Programma

15.00 uur
Dr. Hendrik Niemarkt, kinderarts Máxima Medisch Centrum, vertelt welke impact extreme vroeggeboorte heeft op het leven van de prematuur en wat de huidige Intensive Care voor deze baby’s (NICU) betekent.

15.15 uur
Prof. Dr. Guid Oei, gynaecoloog Máxima Medisch Centrum en hoogleraar fundamentele perinatologie bij de TU/e. Oei deelt zijn kennis en laatste inzichten rondom de kunstbaarmoeder.

15.30 uur
Hendrik-Jan Grievink, designer Next Nature Network, neemt ons mee in de wereld van design rondom de kunstbaarmoeder.

Korte pauze

16.00 uur
Drs. Marcel Zuijderland, filosoof, ethicus en docent aan Amsterdam UMC, belicht de ethische aspecten en dilemma’s die met voortplanting en technologie gepaard gaan.

16.15 uur
Brenda van Osch, ervaringsdeskundige, journaliste, columniste FD.Persoonlijk en schrijfster van het boek: “Het onvoltooide kind”, vertelt wat de impact is van vroeggeboorte op het leven van kinderen én ouders en deelt haar visie op de laatste inzichten rondom de kunstmatige baarmoeder.

16.30 uur
Interactie / discussie

17.00 uur
Borrel en gelegenheid om de Embassy of Health te bezoeken.

Aanmelden via: www.mmc.nl/aanmeldenDDW2018

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan