Het aantal zwangere vrouwen met depressieve klachten is in 25 jaar verdubbeld van 7 naar 14%. Onderzoekers spreken van een paradox: het aantal klachten is fors toegenomen, terwijl de beschermende factoren tegen depressie sterk zijn verbeterd.

Meer dan 3000 zwangere vrouwen hebben over een periode van 25 jaar meegedaan aan onderzoek naar welzijn, stress en depressieve klachten tijdens de zwangerschap. Dit meldt Een Vandaag. Het eerste onderzoek vond plaats tussen 1988-1990, het laatste van 2013-2016. De opmerkelijkste conclusie is de toename van depressieve klachten. Bij het eerste onderzoek in 1988 had 7% van de zwangeren last van depressieve klachten, 25 jaar later zien we een verdubbeling naar 14%. Het blijft vooralsnog wel gissen naar de exacte redenen van die toename.

Depressie-paradox

Victor Pop, hoogleraar Eerstelijnszorg aan Tilburg University, noemt dit de depressie-paradox. “Het aantal zwangere vrouwen met dit soort klachten klachten is fors toegenomen, terwijl aspecten als hoge opleiding, meer inkomen en betere leefgewoonten – die juist zouden moeten beschermen tegen depressie – sterk zijn verbeterd.”

Pop heeft wel zo zijn vermoedens over de oorzaken van deze brede toename. “De persoonlijke omstandigheden spelen uiteraard een rol. Daarnaast zijn er een aantal stressfactoren bijgekomen die vroeger veel minder relevant waren. Zoals woonstress: het niet kunnen vinden van een betaalbare huurwoning of een koophuis. Ook de combinatie werk en privé weegt tegenwoordig veel zwaarder. We willen het graag op alle vlakken goed doen. Op de werkvloer goed presteren, maar ook thuis alles prima op een rijtje hebben.”

Invloed social media

Pop ziet nog een mogelijke reden. “De druk wordt versterkt door het beeld dat we van onszelf willen laten zien en dat anderen aan ons opleggen”, zegt hij. “Hierbij spelen social media een niet te onderschatten rol. Altijd maar de mooie kant van je leven laten zien leidt ertoe dat je niet zo gauw meer om hulp durft te vragen als het een keer minder goed gaat.”

Opleiding

Volgens verloskundige Nicole van Breugel kan het helpen om al gedurende de opleiding tot verloskundige meer aandacht te besteden aan het herkennen van depressieve klachten. Mensen met een wat zwaardere indicatie en met een voorgeschiedenis van psychische klachten krijgen al vrij veel hulp, maar juist de vrouwen waar het pas tijdens de zwangerschap mis dreigt te gaan, vallen te vaak tussen wal en schip.”

Bron: eenvandaag-avrotros-nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan