Interventies tegen overgewicht kunnen het beste gericht worden op de opvoedstijl van ouders en de interactie tussen gezinsleden tijdens de avondmaaltijd. Te meer daar gedragsproblemen in de vroege kindertijd (1½ tot 3 jaar) een risico vormen voor overgewicht op latere leeftijd.

Dat blijkt uit onderzoek van Roxanna Camfferman aan de Universiteit Leiden. Het doel van haar proefschrift was om mogelijke risicofactoren voor overgewicht in de vroege kindertijd te ontdekken die als basis kunnen worden gebruikt voor het ontwikkelen van opvoedinterventies voor het verminderen van overgewicht. Vernieuwend aan dit onderzoek is het gebruik van observaties van de avondmaaltijd bij gezinnen thuis, naast vragenlijsten over het gedrag van de kinderen en de opvoedingsstijlen van de ouders.

Bevindingen
Naast gedragsproblemen in de vroege kindertijd blijken ook ideeën en gevoelens van een moeder ten opzichte van een gezonde levensstijl voor haar kind van belang voor haar voedingsgerelateerde opvoedpraktijken. Verrassend is dat een positieve houding ten opzichte van gezond leven samenhangt met meer ongewenste opvoedpraktijken, zoals het uitoefenen van overmatig controle uitoefenen. Ten slotte is aangetoond dat indien tijdens een avondmaaltijd niet goed wordt gereageerd op de behoeften van jonge kinderen er een hoger risico bestaat op het ontwikkelen van overgewicht.

De mate waarin ouders snel en passend reageren op signalen van het kind tijdens de maaltijd heeft geen verband met het eetgedrag van het kind, maar wel met overgewicht, constateerde Camfferman. Dat indirecte verband tussen (in)sensitieve opvoeding en overgewicht kan te maken hebben met stress of gebrek aan steun bij het kind.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Interventies
Opvoedinterventies gericht op het verminderen van overgewicht in de jonge kindertijd moeten rekening houden met de houding die een moeder heeft ten opzichte van gezond leven en hoe zij deze ideeën vervolgens toepast in de praktijk. Ook de kwaliteit van reacties van gezinsleden op het kind tijdens de avondmaaltijd spelen een rol.

In dit filmpje vertelt Camfferman over haar onderzoek.

Verder lezen
– Samenvatting onderzoek
– NJi-dossier Overgewicht: Opvoeding

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan