Julia is het eerste autistische karakter in de Amerikaanse Sesamstraat. Niets is bijzonder aan haar, voor een muppet althans. Bij een hard geluid bedekt ze angstig haar oren en als ze Pino voor het eerst ontmoet, reageert ze niet. De eerste filmpjes met Julia staan online.

Over haar uiterlijk is goed nagedacht meldt Trouw. Haar ogen zijn intens, maar vriendelijk en ze draagt geen speldjes of linten in het haar. Haar kleding is losjes, zonder teveel gedoe dat haar kan afleiden.” Vanaf 10 april zit Julia definitief in de Amerikaanse tv-versie, om het bewustzijn over autisme onder kinderen te vergroten.

Bekijk Julie op You tube
In een introductiefilmpje op You Tube wordt Julia voorgesteld:

Verder staan er al eerste afleveringen online op You tube, bijvoorbeeld:

Play Peek-A-Boo with Elmo & Julia

Making Bubbles! | Julia & Abby Cadabby

Twinkle Twinkle Little Star with Julia & Elmo

Butterfly Flapping Fun | Julia & Abby Cadabby

Enthousiast
De Nederlandse Vereniging voor Autisme is enthousiast over Julia. “Sesamstraat laat zien dat kinderen met autisme gewoon mee kunnen doen, als je een beetje rekening met ze houdt”, zegt woordvoerder Joli Luijcks. De maniertjes van Julia zijn volgens haar heel herkenbaar voor kinderen met autisme. “Een kind als Julia kan gewoon bij de kijkers van Sesamstraat op school zitten.” Dankzij Sesamstraat leren ze hoe ze met hun ‘eigen’ Julia om moeten gaan. “De manier waarop de andere personages op haar reageren is heel goed gedaan.”

Nederland
Vooralsnog komt Julia niet naast Pino, Ienieminie en Tommie in de Nederlandse Sesamstraat wonen. Een woordvoerder van de NTR zegt dat de Nederlandse Sesamstraat op zijn eigen manier aandacht geeft aan kinderen met een beperking. “Door de kinderen zelf bij de uitzending te betrekken, bijvoorbeeld bij het voorlezen. Dat doen we al sinds Sesamstraat bestaat.”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan