Valkuil

1
1424
Leontien Sauerwein

Wanneer je kind extra zorg nodig heeft, vult je leven zich vanzelf met professionals. Allemaal deskundige mensen die zich met bewonderenswaardige toewijding, vaak tegen een te laag salaris, inzetten om uit jouw kind het beste te halen. Die iedere dag al hun kennis en ervaring inzetten om zorgenkindjes een stapje verder te helpen.

Ons vlindertje is verstandelijk beperkt, hoort slecht en heeft een ernstige spraak-taalontwikkelingsstoornis. De eerste jaren was volkomen onduidelijk wat haar toekomstperspectief zou zijn, en ook nu nog weten we niet waar het eindigt. Al die jaren heb ik samen met allerlei deskundigen gewikt en gewogen wat de beste volgende stap voor haar zou zijn. Jaren waarin ik afging op de deskundigheid en vooral ook de ervaring van al die zorgzame professionals om ons heen. Toch was het uiteindelijk één professional die, juist zonder ervaring, het cruciale verschil maakte.

Sinds afgelopen zomer gaat ons vlindertje, tegen alle verwachtingen en adviezen van onze kinderpsycholoog, orthopedagoog en andere zorgprofessionals in, naar het speciaal basisonderwijs. Onderwijs is van levensbelang, zeker voor zorgenkinderen zoals zij. Maar daar kom je niet zomaar in. Die kans moet je krijgen. Krijgen van deskundigen die op basis van hun ervaring inschatten dat jij als zorgenkind het wel zal redden op die school.

En juist die ervaring kan een valkuilworden. Begrijp me goed, ik ben heel erg blij dat zorgprofessionals hun ervaring en kennis inzetten. Juist in de zorg is ervaring vaak doorslaggevend, ook bij ons, meer dan veel theoretische wijsheid. En toch schatte bijna iedereen met al hun kennis en ervaring ons vlindertje te laag in. De ontwikkeling van een kind onder de vier is enorm koffiedikkijken. En dantoets je  aan je eigen kader, gebaseerd op je eigen ervaringen.

Maar soms zit je dan mis. Ik verwijt het niemand, maar wat ons vlindertje mij geleerd heeft is dat je soms ook even over het hek in de tuin van de buren moet kijken. Want onze dochter gaat naar school dankzij een oplettende ontwikkelingspsychologe. Die kritisch bleef nadenken, ook al wezen alle andere deskundigen een andere weg aan. Die met een ongemakkelijk gevoel uit een multidisciplinair overleg wegliep en gevolg gaf aan haar intuïtie en ging informeren.

En dan maak je het verschil. Ik wens mijn dochter nog veel ongemakkelijke gevoelens op haar pad!

Leontien Sauerwein,
Praktijk voor Verliesbegeleiding

www.leontiensauerwein.com

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Wat een hartverwarmende column! Pleit voor zelf scherp kijken – als ouder en als professional. Zodat je vlindertje lekker haar vleugels uit kan slaan. Petje af voor het delen van deze ervaring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here