Borstvoeding voor ten minste twee maanden verlaagt het risico op wiegendood met bijna de helft. Dit is ook zo als de baby niet uitsluitend borstvoeding krijgt. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek. Goed nieuws voor moeders die niet kunnen of willen kiezen om alleen borstvoeding te geven.

“Deze resultaten zijn zeer krachtig! Ons onderzoek wees uit dat baby’s die ten minste twee maanden borstvoeding hebben gehad, een aanzienlijk lagere kans hebben op wiegendood”, aldus onderzoeker Kawai Tanabe, MPH van de University of Virginia School of Medicine. “Borstvoeding heeft zoveel voordelen, en dit is echt een heel belangrijke.”

Wiegendood voorkomen

Eerdere onderzoeken hebben reeds gesuggereerd dat borstvoeding werd geassocieerd met een verlaagd risico op wiegendood. Wiegendood is de belangrijkste doodsoorzaak van baby’s tussen 1 maand en 1 jaar oud. Dit onderzoek is het eerste dat bepaalt hoe lang moeders borstvoeding moeten geven om die bescherming te bieden. De onderzoekers vonden, na correctie van variabelen die de resultaten konden verstoren, dat borstvoeding gedurende ten minste twee maanden geassocieerd werd met een significant kleiner risico. Borstvoeding gedurende minder dan twee maanden bood niet zo’n voordeel.

“Borstvoeding gedurende tenminste twee maanden vermindert het risico op wiegendood met bijna de helft. En hoe langer baby’s borstvoeding krijgen, des te groter is bovendien de bescherming”. Dit zegt onderzoeker Fern Hauck, MD, van de UVA School of Medicine en het UVA Children’s Hospital. “De andere belangrijke bevinding uit ons onderzoek is dat elke hoeveelheid borstvoeding het risico op wiegendood vermindert. Met andere woorden;  zowel gedeeltelijke als uitsluitend borstvoeding geven lijkt hetzelfde voordeel te bieden.”

Onderzoek

Om de effecten van borstvoeding op het risico op wiegendood te bepalen, analyseerden de onderzoekers acht grote internationale onderzoeken. Hierin werden 2.259 gevallen van wiegendood en 6.894 controlekinderen onderzocht. Deze grote database toonde de consistentie van de bevindingen ondanks verschillende culturele gedragingen in de diverse landen en het geeft overtuigend bewijs van de betrouwbaarheid van de bevindingen.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Oproep

Op basis van hun resultaten roepen de onderzoekers op tot “voortdurende gezamenlijke inspanningen” om de cijfers van borstvoeding wereldwijd te verhogen. Gegevens uit 2007 toonden aan dat een kwart van de Amerikaanse baby’s nooit borstvoeding heeft gehad, rapporteren de onderzoekers. (De Wereldgezondheidsorganisatie heeft als doel gesteld dat meer dan de helft van de baby’s wereldwijd tegen 2025 voor ten minste zes maanden uitsluitend borstvoeding krijgt).

Sterk beschermend effect

“Het is geweldig voor moeders om te weten dat borstvoeding voor ten minste twee maanden zo’n sterk beschermend effect tegen wiegendood heeft,” benadrukt onderzoeker Rachel Moon, MD, van de UVA School of Medicine en het UVA Children’s Hospital. “We ondersteunen mede daarom de internationale en nationale inspanningen om borstvoeding te bevorderen.”

Breastfeeding for two months halves risk of SIDS

Vertaling: Vakblad Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeg-congres artikel

"*" geeft vereiste velden aan