Traumatische ervaringen in eerste 1000 kritieke dagen doen ertoe

0
4044

Recensie ‘Vroegkinderlijk trauma’ door Veronique Erkens

Ongeboren en pasgeboren kinderen zijn kwetsbare wezentjes, blijkt eens te meer uit het boek ‘Vroegkinderlijk trauma’. Werd vroeger gedacht dat zij niets voelen, nu weten we dat ervaringen in de moederschoot, tijdens het geboorteproces of in de eerste levensjaren zo overweldigend kunnen zijn dat het hen traumatiseert. Dit boek is een aanrader voor iedereen die meer over dit lange tijd onderschatte onderwerp wil weten.

De auteur, Franz Ruppert,  pleit voor meer aandacht voor vroegkinderlijk trauma en maakt duidelijk dat deze hun sporen nalaten in de ontwikkeling van een mens. In het boek heeft hij zijn theorie van de meergenerationele psychotraumatologie geïntegreerd. Ruppert, docent psychologie aan een hogeschool in München en werkzaam als vrijgevestigd psychotherapeut, werkt middels de methode van het ‘opstellen van het verlangen’, waarbij het onderscheiden van eigen gevoelens van die van vorige generaties en het integreren van afgesplitste persoonlijkheidsdelen centraal staan.

Het eerste hoofdstuk gaat in op de visie op vroegkinderlijk trauma waarbij uitleg volgt van wat trauma is, de diverse vormen van traumatisering, de oorzaken van vroegkinderlijk trauma en het ‘opstellen van het verlangen’ als een mogelijkheid tot traumaverwerking. In de hoofdstukken twee tot en met zeventien belichten verschillende auteurs diverse aspecten die kunnen leiden tot vroegkinderlijk trauma, beginnend bij de conceptie en doorlopend tot het eerste levensjaar. Alle auteurs leggen hun visie uit en geven talrijke praktijkvoorbeelden in combinatie met de methode van ‘het opstellen van het verlangen’.

Beoordeling

Het boek is interessant en zeker ook aan te raden voor mensen die niet bekend zijn of niets hebben met de methode van het ‘opstellen van het verlangen’; het geeft namelijk veel informatie over vroegkinderlijk trauma. Voor eenieder die kinderen heeft, wenst of ermee werkt komen in dit boek belangrijke inzichten naar voren. Inzichten die een ander licht kunnen werpen op de symptomen en gedragingen van cliënten.

Vroegkinderlijk trauma >>

Veronique Erkens-Waucomont is klinisch psycholoog en psychotherapeut Kind & Jeugd. Zij is werkzaam als zelfstandige binnen Basic Trust – Psychotherapiepraktijk De Vlinder. Hier behandelt Veronique met name ouders en kinderen waarbij sprake is van hechtings- en traumagerelateerde problematiek.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here