Een te hoge concentratie van transvetzuren (gehard vet) tijdens de zwangerschap leidt tot een hoger risico op zwangerschapsvergiftiging. Ook zorgt het voor een lager gewicht van de placenta en hebben moeders vaker een kind met een lager geboortegewicht.
Dit blijkt uit onderzoek van Nina Grootendorst-van Mil, waarbij de concentraties van transvetzuren werden bepaald tijdens de zwangerschap van ruim 6700 moeders. Hoewel de consumptie van transvetten in de bevolking is afgenomen, blijft de relatie tussen de inname van transvetten en ongunstige zwangerschapsuitkomsten onveranderd, zelfs bij lagere concentraties.
Transvetzuren zijn eigenlijk bijproducten: ze worden gevormd door bewerkingsprocessen van onverzadigde plantaardige oliën en vetten, meer bepaald door de verharding of hydrogenering van deze vetten. Dit proces wordt toegepast om het smeltpunt van vet te verhogen en de houdbaarheid te vergroten. Transvetzuren ontstaan ook in de braadpan, tijdens het wokken en frituren.