Tools om ongewenste tienerzwangerschappen te voorkomen

0
166

Gedurende vijf jaar hebben Rutgers, Fiom en Soa Aids Nederland hard gewerkt aan versterking van de preventie van onbedoelde tienerzwangerschap en keuzehulp. Speciaal voor professionals is een aanbod van handige tools, producten en trainingen ontwikkeld. Deze zijn direct inzetbaar en bovendien gratis beschikbaar.

Op jonge leeftijd een kind krijgen heeft veel impact, niet alleen op de jonge ouders zelf, maar ook op de maatschappij. Tienerouders hebben vaak veel zorg en ondersteuning nodig. Vanuit hun omgeving, maar ook van hulpverlening en gemeente.

Nieuwe kennis

Het ministerie van VWS heeft in 2014 financiële middelen ter beschikking gesteld om een extra impuls te geven aan de preventie van onbedoelde tienerzwangerschap en keuzehulp. In dit Impulsproject Preventie Ongewenste Tienerzwangerschappen (IPOT) is nieuwe kennis vergaard over de achtergrondfactoren bij onbedoelde tienerzwangerschap en meer zicht gekregen op effectieve instrumenten voor preventie. Ook zijn materialen ontwikkeld om jongeren beter voor te bereiden op seksuele relaties, hen te informeren welke betrouwbare anticonceptiemethoden er allemaal zijn, hoe je die gebruikt en hoe je tot een passende keuze kunt komen. Maar ook wat je kunt doen als je onveilige seks hebt gehad of welke keuzes je hebt bij een onbedoelde zwangerschap. Belangrijk, want jongeren gaan steeds meer zelf op zoek naar informatie. Om die reden is ook de informatie over zwangerschap en anticonceptie op betrouwbare online kanalen als Sense.info uitgebreid en verbeterd.

Tools, producten en trainingen

Om huisartsen, abortusartsen, gynaecologen en verloskundigen te ondersteunen bij anticonceptiecounseling op maat en keuzehulp bij onbedoelde zwangerschap, zijn er verschillende tools en trainingen. Ook voor praktijkondersteuners, doktersassistenten en verpleegkundigen is een ondersteuningsaanbod ontwikkeld. Voor jeugdhulp en jongerenwerk zijn interventies doorontwikkeld met speciale aandacht voor kinderwens, jong ouderschap en anticonceptie. Voor gemeenten die op lokaal niveau meer willen inzetten op preventie zijn er concrete tips voor effectief beleid. Verder zijn er voor verschillende onderwijsniveaus lesmethoden ontwikkeld of vernieuwd.

Voor iedere professional is een overzicht gemaakt van ontwikkelde tools en producten, zie: www.rutgers.nl/preventie-tienerzwangerschap

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here