Gedurende vijf jaar hebben Rutgers, Fiom en Soa Aids Nederland hard gewerkt aan versterking van de preventie van onbedoelde tienerzwangerschap en keuzehulp. Speciaal voor professionals is een aanbod van handige tools, producten en trainingen ontwikkeld. Deze zijn direct inzetbaar en bovendien gratis beschikbaar.

Op jonge leeftijd een kind krijgen heeft veel impact, niet alleen op de jonge ouders zelf, maar ook op de maatschappij. Tienerouders hebben vaak veel zorg en ondersteuning nodig. Vanuit hun omgeving, maar ook van hulpverlening en gemeente.

Nieuwe kennis

Het ministerie van VWS heeft in 2014 financiële middelen ter beschikking gesteld om een extra impuls te geven aan de preventie van onbedoelde tienerzwangerschap en keuzehulp. In dit Impulsproject Preventie Ongewenste Tienerzwangerschappen (IPOT) is nieuwe kennis vergaard over de achtergrondfactoren bij onbedoelde tienerzwangerschap en meer zicht gekregen op effectieve instrumenten voor preventie. Ook zijn materialen ontwikkeld om jongeren beter voor te bereiden op seksuele relaties, hen te informeren welke betrouwbare anticonceptiemethoden er allemaal zijn, hoe je die gebruikt en hoe je tot een passende keuze kunt komen. Maar ook wat je kunt doen als je onveilige seks hebt gehad of welke keuzes je hebt bij een onbedoelde zwangerschap. Belangrijk, want jongeren gaan steeds meer zelf op zoek naar informatie. Om die reden is ook de informatie over zwangerschap en anticonceptie op betrouwbare online kanalen als Sense.info uitgebreid en verbeterd.

Advertentie

Tools, producten en trainingen

Om huisartsen, abortusartsen, gynaecologen en verloskundigen te ondersteunen bij anticonceptiecounseling op maat en keuzehulp bij onbedoelde zwangerschap, zijn er verschillende tools en trainingen. Ook voor praktijkondersteuners, doktersassistenten en verpleegkundigen is een ondersteuningsaanbod ontwikkeld. Voor jeugdhulp en jongerenwerk zijn interventies doorontwikkeld met speciale aandacht voor kinderwens, jong ouderschap en anticonceptie. Voor gemeenten die op lokaal niveau meer willen inzetten op preventie zijn er concrete tips voor effectief beleid. Verder zijn er voor verschillende onderwijsniveaus lesmethoden ontwikkeld of vernieuwd.

Voor iedere professional is een overzicht gemaakt van ontwikkelde tools en producten, zie: www.rutgers.nl/preventie-tienerzwangerschap

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan