Het aantal ‘probleemkleuters’ neemt hand over hand toe. Oorzaak is niet de opvoeding maar de druk die de eisen van deze tijd op de schouders van ouders leggen. Plus dat jonge kinderen tegenwoordig met zaken worden geconfronteerd waarvan ze in de war raken.

Dat stelt Yvette den Brok, kinder- en gezinscoach en schrijfster van kinderboeken, in een opiniestuk op bndestem.nl. Den Brok wijst erop dat in de media regelmatig wordt gesproken over kleuters die van huis uit geen regels meer aangeleerd krijgen, geen ‘nee’ meer accepteren en vaak verdrietig of agressief zijn. Oorzaak van dit ‘probleemgedrag’ zou te weinig ouderlijke aandacht zijn.

Aandacht verschilt niet van vroeger

Den Brok spreekt dit tegen. Dat kleuters niet goed in hun vel zitten en zich niet gedragen, kan volgens haar niet aan de kleuters zelf liggen. En dat ouders te weinig aandacht voor hun kind hebben, klopt volgens haar evenmin. Zij wijst erop dat kinderen vroeger – toen een gezin al gauw vijf of meer kinderen telde – echt niet meer aandacht kregen dan nu. En ouders moeten in deze tijd allebei werken en daarnaast ook nog van alles om mee te gaan met hun tijd.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Eisen van deze tijd

Dat er zoveel kleuters met problemen zijn, ligt dus niet aan de kleuters en ook niet aan de ouders. Het heeft te maken met de druk die de eisen van deze tijd op de schouders van ouders leggen. Den Brok gelooft ook dat kinderen van nu al op jonge leeftijd met zaken worden geconfronteerd waarvan ze in de war raken.

Naar het gehele opiniestuk >

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan