Stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds en Jeugdultuurfonds, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job krijgen de komende vier jaar 10 miljoen per jaar voor het bestrijden van armoede onder kinderen. Verder stelt het kabinet vanaf 2017 structureel 100 miljoen extra beschikbaar voor voorzieningen in natura.

Alle kinderen in Nederland moeten kunnen meedoen, ook kinderen in een gezin met weinig geld. Naast gemeenten spelen de vijf maatschappelijke organisaties een belangrijke rol in het helpen van deze kinderen. Samen helpen zij nu al zo’n 200.000 kinderen. De vijf organisaties hebben de handen ineen geslagen en een gezamenlijk plan gepresenteerd over hoe zij deze kinderen willen bereiken en helpen.

Gezamenlijk registratiesysteem
Om de drempels voor de aanvraag drastisch te verlagen, komt er één digitaal aanvraagsysteem met daarachter één gezamenlijk registratiesysteem. Vervolgens is met één druk op de knop te zien welk aanbod voor kinderen in welke gemeente beschikbaar is. De organisaties gaan gezamenlijk een online platform oprichten, nieuwe aanpakken bedenken en bestaande aanpakken versterken om nog meer kinderen te bereiken. Met de subsidie die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beschikbaar stelt, kunnen ruim 300.000 extra voorzieningen verstrekt worden aan kinderen.

Voorzieningen in natura
Het kabinet stelt vanaf 2017 structureel 100 miljoen extra beschikbaar – bedoeld voor voorzieningen in natura – zoals een abonnement voor een sportclub, een fiets, schoolbenodigdheden of een verjaardagsfeestje zodat het geld direct ten goede komt aan kinderen. Gemeenten ontvangen daarvan jaarlijks 85 miljoen euro, verdeeld naar rato van het aantal kinderen dat in die gemeenten in een gezin met een laag inkomen opgroeit. Alle gemeenten ontvangen een deel.

(www.rijksoverheid.nl)

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan