Het aantal thuisbevallingen is de afgelopen tien jaar fors gedaald tot 13 procent. Tien jaar geleden was dat nog 23 procent. Eén van de oorzaken is de toenemende vraag naar pijnbestrijding.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Perined waarover het AD bericht. Opvallend, want  Nederland was lange tijd in internationaal opzicht het thuisbevallingsland bij uitstek. In de jaren negentig schommelde het percentage thuisbevallingen nog rond de 35. En in de naoorlogse jaren was het met 80 procent zelfs dé manier van bevallen.

Verklaringen
De afnemende populariteit valt volgens de NVOG, de koepel van gynaecologen, onder andere te verklaren uit de toenemende vraag naar pijnstilling. Voorzitter Jan van Lith: “Omdat die thuis niet toegediend kan worden, kiezen vrouwen vaker voor ziekenhuis of geboortecentrum.”

Vrouwen kiezen volgens hem ook minder vaak voor de thuisbevalling, omdat ze ‘eerlijker’ worden geïnformeerd. “Vroeger was de thuisbevalling het uitgangspunt. Nu krijgen vrouwen ook te horen dat het niet áltijd de goede keuze is. Dat de helft van de vrouwen uiteindelijk tóch in het ziekenhuis eindigt, bijvoorbeeld.”

Advertentie

KNOV, de vereniging van verloskundigen, meent juist dat er veel desinformatie is. Voorzitter Mieke Beentjes: “Er is rond 2010 een heftig debat gevoerd over de babysterfte en daar is onterecht een link gelegd met de thuisbevalling. Dat ijlt nog steeds na.”

Zelfversterkend effect
Beentjes ziet een ‘zelfversterkend effect’ in de daling van het aantal thuisbevallingen. “Vrouwen laten zich ook leiden door hun omgeving. Als anderen er minder vaak voor kiezen, doen zij dat ook minder.” Ze hoopt dat het cijfer de komende jaren stabiliseert. “Het wordt tijd dat de thuisbevalling uit het verdomhoekje komt. Want als het veilig kan en de vrouw het wil, blijft thuis een prachtige plek.”

De NVOG, die de laatste jaren vaak kanttekeningen bij de thuisbevalling heeft geplaatst, vindt ook dat het ‘een van de opties’ moet blijven.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan