Thuis leren draagt bij aan voorkomen van onderwijsachterstand

0
710

De overheid moet volgens buitenschoolse stichtingen meer doen om ouders te helpen een onderwijsachterstand van hun kind te voorkomen. Anne Heinsbroek, oprichter van de VoorleesExpress, wil met tien andere organisaties meer aandacht voor dit onderwerp op de politieke agenda.

Volgens Heinsbroek brengen kinderen de meeste tijd thuis door en wordt het gezin waarin kinderen opgroeien steeds bepalender voor de schoolloopbaan. Ze denkt dat dit onvoldoende wordt erkend. “Het onderwijs, leerkrachten, schoolbesturen hebben allemaal een actieve lobby en veel invloed, maar ze zien samenwerken met ouders niet als prioriteit”, zegt ze. “Onze initiatieven geven informeel onderwijs – bijles, voorleesprojecten, ouderinformatie – en hebben geen officiële lobbygroepen.”

Succes VoorleesExpress
De vraag is of ouders deze lobby accepteren, daarom wijst Heinsbroek op het succes van de VoorleesExpress. “Voor de VoorleesExpress, waarbij we nu vijfduizend vrijwilligers laten voorlezen aan kinderen met een taalachterstand, zijn wachtlijsten. We zijn geen hulporganisaties, maar we geloven dat ouders niet altijd weten wat ze moeten doen. Wij geven ze alleen het gereedschap om ze meer betrokken te laten zijn bij hun kinderen en te zien hoe leuk lezen en boeken zijn.” De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Daarnaast versterken we het partnerschap tussen school en ouders.

Kabinetsinformateur
Heinsbroek heeft onder andere een brief gestuurd aan informateur Edith Schippers, meldt Het Parool:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here