De overheid moet volgens buitenschoolse stichtingen meer doen om ouders te helpen een onderwijsachterstand van hun kind te voorkomen. Anne Heinsbroek, oprichter van de VoorleesExpress, wil met tien andere organisaties meer aandacht voor dit onderwerp op de politieke agenda.

Volgens Heinsbroek brengen kinderen de meeste tijd thuis door en wordt het gezin waarin kinderen opgroeien steeds bepalender voor de schoolloopbaan. Ze denkt dat dit onvoldoende wordt erkend. “Het onderwijs, leerkrachten, schoolbesturen hebben allemaal een actieve lobby en veel invloed, maar ze zien samenwerken met ouders niet als prioriteit”, zegt ze. “Onze initiatieven geven informeel onderwijs – bijles, voorleesprojecten, ouderinformatie – en hebben geen officiële lobbygroepen.”

Succes VoorleesExpress
De vraag is of ouders deze lobby accepteren, daarom wijst Heinsbroek op het succes van de VoorleesExpress. “Voor de VoorleesExpress, waarbij we nu vijfduizend vrijwilligers laten voorlezen aan kinderen met een taalachterstand, zijn wachtlijsten. We zijn geen hulporganisaties, maar we geloven dat ouders niet altijd weten wat ze moeten doen. Wij geven ze alleen het gereedschap om ze meer betrokken te laten zijn bij hun kinderen en te zien hoe leuk lezen en boeken zijn.” De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Daarnaast versterken we het partnerschap tussen school en ouders.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Kabinetsinformateur
Heinsbroek heeft onder andere een brief gestuurd aan informateur Edith Schippers, meldt Het Parool:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan