Thuis bevallen goed voor darmmicrobioom baby

0
727
geboortezorg

Zuigelingen die thuis worden geboren, hebben meer diversiteit in hun darmmicrobioom dan baby’s die in het ziekenhuis geboren worden. Dit kan de ontwikkeling van hun immuunsysteem en metabolisme positief beïnvloeden.

Dat blijkt uit een studie in Scientific Reports waarover voedingsgeneeskunde.nl bericht. In deze studie volgden de onderzoekers 35 zuigelingen en hun moeders tot een maand na de geboorte. Veertien zuigelingen werden thuis geboren, waarvan vier in water en 21 in het ziekenhuis. Gedurende de studie werden op acht momenten monsters van de feces van moeder en baby verzameld als ook vaginale swabs van de moeder. Alle baby’s werden vaginaal geboren zonder interventies en kregen uitsluitend borstvoeding.

Verschillen

Op het moment van bevallen was de diversiteit van de vaginale microbiota bij de moeders die in het ziekenhuis bevielen hoger dan bij moeders die thuis bevielen. Toch hadden baby’s die in het ziekenhuis werden geboren in vergelijking met de baby’s die thuis waren geboren minder bacteriën van de gunstige geslachten Lactobacillus, Bacterroides, Bifidobacetrium, Streptococcus en Lactobacillus. Zij hadden juist wel meer van de minder gunstige Clostridium- en Enterobacteriaceae-geslachten in hun feces. Na een maand kon tevens bij de ‘ziekenhuisgroep’ een hogere ontstekingsbevorderende genexpressie worden aangetoond in een model van cellen in de dikke darm.

Ziekenhuis

Het lijkt erop dat perinatale interventies in het ziekenhuis en de steriele ziekenhuisomgeving het vaginale microbioom beïnvloeden. Tijdens de bevalling komt een baby immers voor het eerst met bacteriën in aanraking: door contact met het geboortekanaal en uitgebreid contact met de moeder en de omgeving na de geboorte. De bacteriën waarmee het kind in de eerste periode in aanraking komt, bepalen grotendeels de samenstelling van de microbiota. De invloed houdt aan tot 1 maand na de geboorte. Er is meer onderzoek nodig om de beïnvloedende factoren te analyseren.

 

Differences in the fecal microbiota of neonates born at home or in the hospital. Scientific reports

 

https://www.nature.com/articles/s41598-018-33995-7

 

https://www.voedingsgeneeskunde.nl/webartikelen/thuis-bevallen-goed-voor-baby%E2%80%99s-darmmicrobioom

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here