Autismecoach Gitta van Lommel en haar dochter psychologe Elisabeth Vanhulle schreven samen het therapeutisch kinderboek ‘Col en Pad’. Het boek leert jonge kinderen om te gaan met emoties. Ook ouders kunnen er veel in ontdekken.

“In de huidige maatschappij krijgen kinderen veel prikkels en niet iedereen kan daar even goed mee omgaan”, zeggen de auteurs. Het verhaal gaat over beer Col die dagelijkse, herkenbare situaties meemaakt, zoals ook kinderen ze beleven. “In onze praktijk krijgen we dikwijls te maken met kinderen die problemen hebben zoals omgaan met angst, stress of slaapproblemen. Met dit gegeven willen we het probleem omdraaien en er een positief boek van maken dat gaat over emoties, veiligheid en verandering.”

Doorzetter

Beer Col leefde reeds enkele jaren in de gedachten van moeder en dochter. “We gebruiken Col al even in onze praktijk of bij bepaalde situaties van cliënten. Nu was het tijd om van de beer een echt personage te maken. Het is een grappige beer, een doorzetter, die ook moet omgaan met zijn emoties. Zo start het verhaal dat Col zijn sok kwijt is. Hij is helemaal in paniek en gaat op zoek naar het kledingstuk. Maar je ziet hem uiteindelijk weer grip op zijn leven nemen, ook al is de sok nog niet gevonden. In de huidige maatschappij krijgen kinderen veel prikkels en niet iedereen kan er even goed mee omgaan. Dit verhaal geeft aan dat je je eigen pad weer kan bewandelen.”

Wijsheden voor volwassenen

Naast het verhaallijn die geschikt is voor kinderen, vinden de auteurs dat het boek ook tips geeft voor ouders. “In de eerste plaats is het een ideaal boek voor een leuk leesmoment tussen ouders en kinderen. Er kan voorgelezen worden of de illustraties, gemaakt door Veerle Hildebrandt, kunnen worden besproken. In de tekeningen zitten diverse zogenaamde ‘berenwijsheden’ en dubbele bodems die ouders zeker zullen ontdekken. Volwassenen die het boek lezen zullen er milder van worden.”

AdvertentieVroeg-congres artikel

Pad-Vinder-Spel

Om aan de slag te gaan met nieuwe inzichten, werd complementair het ‘Pad-Vinder-Spel’ ontwikkeld. Spelenderwijs wordt via gesprek ingegaan op emoties, over- of ondergevoeligheden en omgaan met verandering.

Bestellen

Col en Pad werd uitgegeven bij Uitgeverij Het Punt. Het boek kost 18 euro. Er hoort ook het Pad-Vinder-Spel bij (9 euro). Een pakket kost 25 euro. Te bestellen via Uitgeverij Het Punt, klik hier.

Bron: pressreader.com

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan