Dankzij een nieuwe test kunnen pasgeborenen 12 uur eerder stoppen met antibiotica. Bijkomend voordeel is een verkorting van hun verblijf in het ziekenhuis. De test is ontwikkeld door researchers van het Erasmus MC en Luzerner Kantonsspital (Zwitserland).

Pasgeborenen die mogelijk bloedvergiftiging (sepsis) hebben, krijgen te vaak en te lang antibiotica toegediend. Als een kind op jonge leeftijd hieraan wordt blootgesteld, beïnvloedt dat de ontwikkeling negatief. Bijvoorbeeld de kans op eczeem, allergie of darmontstekingen kan zo worden verhoogd.

Antibiotica uit voorzorg

Bloedvergiftiging bij pasgeborenen is moeilijk te diagnosticeren, maar levensbedreigend. Daarom krijgen deze baby’s een antibioticabehandeling vóórdat zeker is of ze sepsis hebben. Dr. Annemarie van Rossum, kinderarts-infectioloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis: “Naar schatting 8% van de pasgeborenen krijgt antibiotica, onder het motto van ‘better safe than sorry’. Slechts bij 0,1% is er werkelijk sprake van een sepsis.”

Procalcitonine-test

Wendy van Herk, promovenda in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, voerde de studie uit naar de veilige toepassing van de procalcitonine test (PCT test). Er zijn 1.710 zuigelingen onderzocht in elf Nederlandse ziekenhuizen en zeven centra in Zwitserland, Tsjechie en Canada. De helft van de baby’s kreeg de antibioticabehandeling op basis van de geldende richtlijnen, bij de andere helft werd tijdens de antibioticabehandeling door middel van de PCT test gekeken of er echt sprake was van sepsis.

Valide en veilig

De studie is gepubliceerd in medisch vakblad The Lancet. Van Rossum: “De PCT-test is valide en veilig. Om deze nieuwe kennis snel en efficiënt in kinderziekenhuizen toe te passen, wordt door het Erasmus MC een app ontwikkeld. Die zou veel pasgeborenen kunnen helpen aan een betere start in het leven.”

Bron: Erasmusmc

Via deze link kom je bij het genoemde artikel en tevens bij later gepubliceerde artikelen over dit onderwerp waar promovenda Wendy van Herk aan mee heeft geschreven

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan