Steeds vaker wordt ervoor gekozen om in een geboortecentrum te bevallen. Van belang is hier niet te vroeg naar af te reizen. Gebeurt dit al aan het begin van het ontsluitingsproces, dan maakt het de kans groter dat het alsnog een ziekenhuisbevalling wordt.

Dat concludeert verloskundige Marieke Klapwijk-Hermus in haar proefschrift waarop ze onlangs promoveerde.

In totaal onderzocht Klapwijk-Hermus de uitkomsten van ruim 3400 vrouwen die gepland in het ziekenhuis, in een geboortecentrum of thuis bevielen. Tussen de eerste twee groepen vond ze geen verschillen. Ze waren even tevreden en hadden vergelijkbare – goede – uitkomsten. De vrouwen die gepland thuis bevielen, hadden de beste uitkomsten: zij hadden de minste interventies en ervaarden tijdens de bevalling en het kraambed de meeste autonomie.

Huiselijke omgeving

Toch ziet Klapwijk-Hermus de meerwaarde van het geboortecentrum. In zo’n centrum kunnen vrouwen bevallen in een huiselijke omgeving, met bijvoorbeeld een bevalbad, zonder medische instrumenten in het zicht en onder begeleiding van hun eigen verloskundige.

“Ook de cultuur die in zo’n centrum gericht is op stimuleren van een normaal verloop van een bevalling kan van belangrijke meerwaarde zijn. Daarnaast zijn, gezien de capaciteitsproblemen in ziekenhuizen, de geboortecentra inmiddels niet meer weg te denken. En ik zie juist nog extra kansen om de zorg nog beter te maken”, aldus Klapwijk-Hermus.

Goede timing

Ze benadrukt vooral het belang van timing bij het verplaatsen van de thuissituatie naar het geboortecentrum. “Verplaatsen vroeg in het ontsluitingsproces verhoogt de kans dat de bevallende vrouw alsnog in het ziekenhuis terecht komt. Door de verplaatsing schiet je adrenaline omhoog en dat remt de weeën en de ontsluiting. Het is dus beter om te wachten met verplaatsen totdat de ontsluiting wat verder is gevorderd”, legt ze uit.

Huisbezoek

Ze roept haar collega-verloskundigen daarom op om aandacht te besteden aan het huisbezoek zodra de bevalling begonnen is. “Een kwart van de vrouwen die aankomt in het geboortecentrum is thuis niet onderzocht. Dat moet anders. Door thuis alvast te bepalen hoe de bevalling vordert, kun je samen een goede beslissing maken over het moment van verplaatsen.” En vergeet de voorlichting vooraf niet, voegt ze toe. “Uiteindelijk gaat het erom dat iedere zwangere de juiste keuze maakt.”

Bron: lumnc.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan