De samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang kan en moet anders. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor jeugdhulpverleners in de nieuwe kindcentra, waar kinderopvang en onderwijs samenwerken.

Dat adviseert de Taskforce samenwerking onderwijs en kinderopvang in het rapport ‘Tijd om door te pakken’. De deskundigen pleiten voor een verdere versterking van de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang vanuit de belangen van kinderen, ouders en professionals Kinderen uit lagere sociaaleconomische milieus zijn volgens de taskforce het meest gediend met een intensievere samenwerking. Op deze manier wordt de maatschappelijke tweedeling te lijf gegaan en de sociale cohesie versterkt.

Meer samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang pakt positief uit voor de ontwikkeling van kinderen, de arbeidsparticipatie van ouders en de gezamenlijk inzet van personeel. Verder moeten alle kinderen van twee tot en met twaalf jaar een publiek gefinancierd toegangsrecht krijgen voor een bepaald aantal uren opvang per week. Spelend leren blijft voor de jongsten het uitgangspunt. Om de positie van kinderen uit armere gezinnen te verbeteren, wil de Taskforce dat alle kinderen van 2 tot en met 12 jaar een aantal uren opvang.

Kindcentra 2020 positief
De inhoud van het rapport wordt van harte omarmd door Kindcentra 2020. Gijs van Rozenzaal, voorzitter van Kindcentra 2020 complimenteert de taskforce met zijn bevindingen: “Het is een moedig rapport, de taskforce toont lef door een stevig advies neer te leggen voor de onderhandelaars bij het regeerakkoord. Met name de aandacht voor een toegangsrecht voor elk kind en de optie om vanuit één organisatie onderwijs en kinderopvang aan te kunnen gaan bieden zijn voor de praktijk van groot belang. Wij zijn erg blij met de stip op de horizon van de taskforce om een ontwikkel- en leercentrum in wetgeving mogelijk te maken.

Download ‘Tijd om door te pakken’

http://www.kindcentra2020.nl/nieuws/persbericht-kindcentra-2020-omarmt-advies-taskforce

Congres ‘Tijdig signaleren in de kinderopvang’
Tijdens het congres ‘Tijdig signaleren in de kinderopvang’ op donderdag 11 mei 2017 gaan
zes gerenommeerde sprekers in op de aandachtspunten voor de kinderopvang om jonge kinderen met en zonder beperking optimaal tot ontwikkeling te laten komen: prof.dr Sieneke Goorhuis- Brouwer, prof. Dr. Tom van Yperen, Igor Ivakic, drs. Steven Pont, dr. Ora Oudgenoeg-Paz en Nijs de Graaff. De lezingen worden afgewisseld met een viertal korte pitches over de mogelijkheden van Kindcentra 2020, ouderbetrokkenheid in de praktijk, het jong integreren van kinderen met het Down-syndroom en de meerwaarde van de netwerken Integrale Vroeghulp.

Het congres vindt plaats in Congrescentrum Lommerrijk in Rotterdam. Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.congres-kinderopvang.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan