Bij het Centrum voor Tandzorg in ’s Hertogenbosch loopt een pilot met een mondzorgcoach voor kinderen vanaf 6 maanden die de ouders informatie en begeleiding geeft over de mondgezondheid van hun kind. De mondzorgcoach controleert het gebit van het kindje en geeft de ouders een passend advies.

Dat meldt captise.nl. Ouders worden benaderd voor de pilot wanneer zij met hun kindje op controle komen bij het consultatiebureau.  De kinderen worden gevolgd tot en met groep 1 van de basisschool. “Dat is het moment waarop we kijken of de ‘proefkinderen’ minder gaatjes hebben dan de kinderen waarvan de ouders geen coaching kregen”, aldus directeur Ton van Groeningen van stichting Centrum voor Tandzorg. Hoe vaak de ouders met hun kind uiteindelijk bij de mondzorgcoach komen, is afhankelijk van de mondgezondheid van het kind. Dit kan variëren van één tot vijf keer per jaar. De werkwijze van de Gewoon Gaaf methode wordt op de pilot toegepast.

Verzekering
Steeds minder ouders met jonge kinderen gaan tegenwoordig naar de tandarts, vooral in milieus met minder inkomen. Bij deze gezinnen worden steeds meer kinderen met slechte gebitten geconstateerd. Het is belangrijk dat ouders aan de slag gaan met onder andere tandenpoetsen en de juiste voeding vanaf het moment dat bij een baby het eerste tandje doorkomt. Dit kan de vorming van gaatjes (cariës) voorkomen. Het feit  dat kinderen tot hun 18e jaar verzekerd zijn voor de tandarts, ook indien hun ouders dat niet zijn, is bij een grote groep ouders onbekend.

Samenwerking
Voor het centrum voor Tandzorg, de vroegere schooltandarts, is de proef een manier om iets te doen aan de steeds slechter wordende kwaliteit van kindergebitten. De proef wordt gedaan in samenwerking met de tandartsopleiding ACTA in Amsterdam en de mondhygiëniste-opleiding van de Hogeschool Utrecht.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan