Stressvol moederschap verstoort hechtingsproces

0
1082

Veelal ligt in de jeugdhulpverlening de focus op het kind. Ten onrechte vindt Eva Potharst. “Veel moeders ervaren zoveel stress dat zij niet goed voor hun jonge kinderen kunnen zorgen. Minstens zo belangrijk is het om, naast de begeleiding van jonge kinderen, hen te ondersteunen.”

Een kleine twintig procent van de moeders heeft na de bevalling last van een depressie, bijna tien procent van een posttraumatische  stressstoornis en een kwart heeft last van angst en dergelijke. “Bij elkaar opgeteld ervaren gigantische aantallen moeders stress na de geboorte van hun kind”, aldus dr. Eva Potharst, GZ-psycholoog en mindful ouderschap-trainer. “Sommigen trekken snel aan de bel, maar veel anderen voelen zich tegen dichte deuren oplopen en zakken verder weg in het moeras. Als een moeder die eerste maanden door de stress of psychische klachten min of meer afwezig is, dan mist er direct iets in de basis van het hechtingsproces. Zelfs al put de moeder zich uit in de juiste zorg, dan merkt haar kind het als daar veel spanning bij komt kijken.”

Dubbele winst
Moeders die worstelen met het moederschap hebben baat bij trainingen in mindfulness. “Hierdoor leren zij hun stress beter te reguleren. Daar komt bij  dat de baby’s meer positieve emoties richting hun moeder laten zien. Daardoor gaat het met beiden gewoon beter en dat betekent dus dubbele winst.” Zij hoopt van harte dat ouders dan ook meer genieten van hun kind in dat eerste bijzondere jaar. Tegelijkertijd moet dat genieten niet als norm of verplichting worden gezien. “Men moet het normaler vinden om aan te geven dat opvoeden zwaar kan zijn.”

Zelfcompassie
Wat haar in de trainingen opvalt, is dat vrijwel alle moeders zeer kritisch zijn over het eigen functioneren. “Ze voelen zich snel falen, waardoor de stress natuurlijk alleen maar groter wordt en ze in een vicieuze cirkel dreigen te komen. Als ze minder hard worden voor zichzelf, dan kunnen ze meer ontspannen reageren op de behoeften van hun kind. Met als neveneffect dat zij er meer van kunnen genieten. Het zou fijn zijn wanneer meer professionals zich bewust zijn van het feit dat je die zelfcompassie gewoon kunt trainen.”

Mindful met je baby
In 2018 is het boek Mindful met je baby uitgekomen. Een boek voor moeders om zelf te gebruiken. Meer over het boek? Klik hier.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here