Jonge kinderen beïnvloeden elkaar sterk: hoe vaker het ene kind bijvoorbeeld speelgoed claimt, hoe vaker ook het andere kind het speelgoed wil hebben. Het gedrag in vroege sociale interacties is bovendien een belangrijke indicatie van hoe een kind op 4-jarige leeftijd valt in de kleuterklas.

Dat blijkt uit promotieonderzoek Hinke Endedijk aan de de Radboud Universiteit naar de eerste interacties tussen jonge kinderen. Ze observeerde 180 kinderen tussen de twee en vier jaar tijdens het samen spelen met een leeftijdsgenootje. Hierbij bekeek Endedijk hoe sterk de kinderen hun gedrag aan elkaar aanpasten, en hun prosociale en antisociale gedragingen.

Kinderen waren heel flexibel in het aanpassen van hun gedrag: waarbij kinderen met het ene leeftijdsgenootje vooral prosociale gedragingen lieten zien, konden ze een volgende keer met een ander leeftijdsgenootje heel ander gedrag laten zien. Het gedrag van kinderen in deze vroege sociale interacties voorspelde bovendien hoe aardig ze op 4-jarige leeftijd in de kleuterklas werden gevonden. Dit onderzoek heeft daarmee het begrip van de vroege sociale ontwikkeling van kinderen verrijkt.

Peer Interaction Under Construction

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan