Het aantal zeer jonge kinderen met brandwonden is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Per duizend patiënten die ingeschreven staan bij de huisarts steeg het aantal van 5,3 naar 11,7 kinderen tussen nul en vier jaar.

Het Nivel bracht deze cijfers voor het eerst in kaart, in nauwe samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Sommige bevolkingsgroepen lopen meer risico op brandwonden. Zo hebben kinderen tussen 0 en 4 jaar hebben bijna drie keer zoveel kans om met een brandwond naar de huisarts te komen. Dit zijn voornamelijk jongens. Er zijn pieken in de zomermaanden en rond de jaarwisseling. Daarnaast lijkt sociaaleconomische status een rol te spelen. In postcodegebieden met  lagere inkomens, een hoger percentage mensen met een migratie-achtergrond en in gebieden met een hogere stedelijkheidsgraad, gaan meer mensen met brandwonden naar de huisarts dan in andere gebieden.

Aandacht voor preventie

Eva van Zoonen, onderzoeker bij de Nederlandse Brandwonden Stichting: “De uitkomsten van dit onderzoek onderschrijven de noodzaak van de huidige preventiecampagnes die de Nederlandse Brandwonden Stichting voert. De meeste risicomomenten en risicogroepen die in dit onderzoek naar voren komen, zien we ook terug in de drie Nederlandse Brandwonden Centra. Ook daar zijn bijvoorbeeld jonge kinderen van 0 tot en met 4 jaar oververtegenwoordigd. Doordat we met dit onderzoek nog meer gegevens over het voorkomen van brandwonden in handen hebben, kunnen we data gaan combineren en zijn we in staat nóg gerichtere preventiecampagnes te voeren.“

AdvertentieVROEG-congres

Huisarts

Robert Verheij, onderzoeker van het Nivel, denkt dat ook de huisarts een rol kan spelen bij preventie, aangezien deze relatief veel brandwonden ziet. “De studie laat ook zien dat gegevens uit huisartsenpraktijken kunnen worden gebruikt voor het monitoren van het vóórkomen van brandwonden en de behandeling ervan.“

Hete thee en koffie

Het blijkt dat de meeste ongelukken gebeuren in de aanwezigheid van ouders. In ruim 90% procent van de ongevallen bij jonge kinderen is de oorzaak hete thee of koffie. Zij zien zelf geen gevaar en zijn daardoor eerder betrokken bij (brandwonden)ongevallen. De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij jonge kinderen zijn heftig. Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan. Daarnaast is ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders erg groot.

Op de website van brandwondenzorg.nl staan tips op brandwonden bij jonge kinderen te voorkomen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan