Spraakcomputer krijgt echte kinderstem

0
2294
Spraakcomputer

Kinderen die niet kunnen spreken, maken vaak gebruik van een spraakcomputer. Vreemd genoeg horen ze dan woorden terug met een volwassen stem. Het imiteren hiervan komt vreemd over en demotiveert. Gelukkig komt daar nu verandering in.

Kinderen kiezen op een spraakcomputer woorden met behulp van plaatjes of pictogrammen, waarop de computer ze uitspreekt. Zo’n 60% van de gebruikers van dergelijke ‘ondersteunende communicatie’ is jonger dan 12 jaar. Toch bevatten de programma’s alleen volwassen stemmen. Al deze kinderen spreken dus met de stem van een volwassene. Ze identificeren zich minder met ‘hun’ stem en zijn daardoor minder gemotiveerd het apparaat te gebruiken. Ook voor ouders en leerkrachten is het vreemd om hun kind te horen spreken met een volwassen stem.

Kinderstem

De bedrijven AssistiveWare en Acapela Group gaan daar verandering in brengen, met steun van NSGK. Zij gaan spraakcomputers voorzien van een kinderstem. Tegelijk introduceren ze een nieuwe techniek waardoor het makkelijker is om complexere zinnen te vormen. Eerder introduceerden zij al kinderstemmen in onder meer Groot-Brittannië, Amerika en Duitsland. Dat gebeurde op commerciële basis. Maar omdat Nederland een kleine markt is, is hier steun nodig van NSGK.

Ingesproken

Deze zomer werden de kinderstemmen ingesproken. Een jongen en een meisje gingen beiden twee dagen de studio in. In februari 2018 moeten de stemmen beschikbaar zijn voor Apple-apparaten; een half jaar later ook voor andere apparatuur.

Bron: NGSK

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here