Spoedeisende Hulpartsen dag en nacht alert op signalen kindermishandeling

0
276

Voor Spoedeisende Hulpartsen is kindermishandeling een zeer belangrijk aandachtspunt. Om hen te ondersteunen, is er een speciale cursus over kindermishandeling ontwikkeld. Ook is een handzame zakkaart beschikbaar met daarop de meldcode en andere relevante informatie.

Voor de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) is kindermishandeling een belangrijk aandachtspunt. De NVSHA spant zich via de leden – dat zijn vrijwel alle SEH-artsen in Nederland –  in om het onderwerp ziekenhuisbreed aan de orde te stellen.

Nieuw afwegingskader

Relevant in dit verband is dat recent de ‘Veldnorm Kindermishandeling en huiselijk geweld voor ziekenhuizen’ is geactualiseerd. “Met het nieuwe afwegingskader kunnen artsen bij zorgen rond een kind beslissen of ze zelf in staat zijn de vereiste hulp te bieden of dat ze hulp van anderen nodig hebben”, vertelt Anita Lekx, actief NVSHA-lid en als SEH-arts werkzaam bij Medisch Centrum VieCuri in Venlo. “In dat geval wordt bijvoorbeeld advies gevraagd aan instanties zoals Veilig Thuis. Dat kan leiden tot een melding van kindermishandeling’.

Verder is een speciale cursus voor SEH-artsen over kindermishandeling ontwikkeld en een handzame zakkaart gemaakt. “Daarop staat de meldcode, het nieuwe afwegingskader en de contactgegevens van de instanties. Op de SEH’s gebruiken we een screeningsformulier. Verder spannen wij als NVSHA ons via de leden in om het onderwerp ziekenhuisbreed aan de orde te stellen.”

Veilig Thuis en meldcode

Iedereen kan als hij zich zorgen maakt over een kind advies vragen en melden bij Veilig Thuis. Dat kan anoniem en 24/7 via 0800-2000. Voor professionals is de ‘Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld’ de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De code geeft richtlijnen over hoe te handelen.

Bron: nvsha.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here