‘Speelplezier’ is een educatief programma voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar uit kansarme milieus. Centraal staan het stimuleren van de spel- en taalontwikkeling. Uit praktijkonderzoeken blijkt dat zowel spelkwaliteit als taalproductie toenemen. Dit vergroot de kansen op een succesvolle schoolloopbaan.

Het programma Speelplezier is bedoeld voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar uit kansarme milieus. Het deels gestructureerd en deels open programma wordt uitgevoerd in peutergroepen, de kinderopvang en de groepen 1 en 2 in het basisonderwijs. De interventie is erkend als volledig integraal VVE-programma.

Hoofddoel

‘Speelplezier’ heeft als hoofddoel de kansen op een succesvolle schoolloopbaan voor deze kinderen te vergroten. Het uitgangspunt is dat kinderen zich het best ontwikkelen in spelende interactie binnen een thematische samenhang. Het stimuleren van de spel- en taalontwikkeling gebeurt in samenhang met de sociaal-emotionele, motorische en reken-wiskundeontwikkeling ‘Speelplezier’ biedt de beroepskrachten daartoe een vaste structuur in de vorm van dagelijkse speel-leerroutines voor spelstimulering en spelend leren.

Materiaal

Een deelnemerspakket bestaat uit een boek, een modulenklapper, hand-outs en een voorbereidende online videocursus.

Een groepspakket bestaat onder meer uit diverse speelplankaartensets, een interactiekaart, een spelobservatiekaart, instructie- en ‘doe mee’ dvd’s met codes om filmfragmenten online te bekijken, planningsformulieren en actieplannen voor NT2 en spelbegeleiding.

Voor het volgen en registreren van ontwikkeling is de web-based Groeiwijzer beschikbaar.

Meer weten?

Ga voor meer in formatie naar de NJi-website >> 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan