‘Speelplezier’ stimuleert spelkwaliteit en taalproductie kansarme kinderen

0
615

‘Speelplezier’ is een educatief programma voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar uit kansarme milieus. Centraal staan het stimuleren van de spel- en taalontwikkeling. Uit praktijkonderzoeken blijkt dat zowel spelkwaliteit als taalproductie toenemen. Dit vergroot de kansen op een succesvolle schoolloopbaan.

Het programma Speelplezier is bedoeld voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar uit kansarme milieus. Het deels gestructureerd en deels open programma wordt uitgevoerd in peutergroepen, de kinderopvang en de groepen 1 en 2 in het basisonderwijs. De interventie is erkend als volledig integraal VVE-programma.

Hoofddoel

‘Speelplezier’ heeft als hoofddoel de kansen op een succesvolle schoolloopbaan voor deze kinderen te vergroten. Het uitgangspunt is dat kinderen zich het best ontwikkelen in spelende interactie binnen een thematische samenhang. Het stimuleren van de spel- en taalontwikkeling gebeurt in samenhang met de sociaal-emotionele, motorische en reken-wiskundeontwikkeling ‘Speelplezier’ biedt de beroepskrachten daartoe een vaste structuur in de vorm van dagelijkse speel-leerroutines voor spelstimulering en spelend leren.

Materiaal

Een deelnemerspakket bestaat uit een boek, een modulenklapper, hand-outs en een voorbereidende online videocursus.

Een groepspakket bestaat onder meer uit diverse speelplankaartensets, een interactiekaart, een spelobservatiekaart, instructie- en ‘doe mee’ dvd’s met codes om filmfragmenten online te bekijken, planningsformulieren en actieplannen voor NT2 en spelbegeleiding.

Voor het volgen en registreren van ontwikkeling is de web-based Groeiwijzer beschikbaar.

Meer weten?

Ga voor meer in formatie naar de NJi-website >> 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here