Orthopedagoog dr. Sheila van Berkel laat in haar populairwetenschappelijke boek ‘Broertjes & Zusjes’ zien hoe ouders de band tussen broertjes en zusjes kunnen versterken. Extra aandacht gaat uit naar de komst van een broertje of zusje en de broer/zus-relatie in de vroege kindertijd.

Opvoedboeken gaan vrijwel nooit specifiek over de interactie tussen meerdere kinderen. Ouders hebben dan ook regelmatig vragen over dit onderwerp, bijvoorbeeld over jaloezie, het uitpraten van ruzies of het voorbereiden op de komst van een broertje of zusjes. “Ze kunnen bijvoorbeeld conflicten begeleiden en samenwerking stimuleren”, vertelt Sheila van Berkel.  Wanneer kinderen boos op elkaar zijn, is het belangrijk om ze het perspectief van de ander bij te brengen. Inleven in de ander is immers een belangrijke voorwaarde om een conflict te beëindigen. Hetzelfde geldt voor samen spelen: leer kinderen communiceren over wanneer ze wel of niet iets leuks willen doen. Deze en andere tips kun je lezen in het boek.”

Sociale ontwikkeling

Van Berkel is in 2015 gepromoveerd op het onderwerp. “Mijn onderzoek liet zien dat kinderen met een oudere broer of zus op 3-jarige leeftijd verder zijn in hun sociale ontwikkeling dan deze oudere broer of zus was op dezelfde leeftijd. Sindsdien heb ik mijn academische carrière rondom dit thema opgebouwd. Momenteel doe ik voor mijn postdoc bijvoorbeeld onderzoek naar geweld tussen kinderen in een gezin.”

In dit boek heeft zij, samen met ontwikkelingspsycholoog dr. Kirsten Buist, haar eigen onderzoek en andere wetenschappelijke literatuur gebundeld. “Veel andere opvoedboeken lezen bijna als een kookboek: je gooit er bepaalde ingrediënten in en er komt een goed opgevoed kind uit. Maar zo werkt het simpelweg niet. Hetzelfde geldt voor de vele stereotyperingen die je regelmatig tegenkomt: de oudste is heus niet altijd de leider en de jongste echt niet altijd de clown. Het boek dat ik met Buist heb geschreven is veel genuanceerder, mede door de wetenschappelijke onderbouwing.”

Broertjes en Zusjes

In Broertjes en Zusjes is de wetenschappelijke kennis over deze bijzondere relatie voor het eerst opgeschreven in begrijpelijke taal. Alle leeftijdsfases van zwangerschap tot het zesde jaar worden behandeld en elk hoofdstuk eindigt met een handige lijst do’s en don’ts. Hoe ga je om met de komst van een tweede kind? Wat zijn de bekende verschillen tussen de oudste en de jongste? Hoe leg je ruzies bij en hoe leer je eerlijk delen? Al vanaf het moment dat je zwanger bent van de tweede, maar ook daarna, kun je je kinderen vaardigheden leren die van grote invloed zijn op hun verdere leven.

Bestellen
Broertjes & Zusjes is online te koop via Why’s Online 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan