De groei van kinderen in de eerste drie levensjaren speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van luchtwegaandoeningen op latere leeftijd. Zo is er een verband tussen overmatige gewichtstoename in de eerste levensjaren en een verminderde longfunctie op 10-jarige leeftijd. Ook hebben deze kinderen een verhoogd risico op astma.

Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC en de Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal). Ze publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax, meldt mijngezondheidsgids.nl.

Groeipatronen in vroege kinderjaren

De wetenschappers onderzochten de rol van groeipatronen in de vroege kinderjaren. Hiervoor verzamelden ze gegevens over gewicht en lengte tijdens de eerste drie jaar. Ruim 4.400 Nederlandse kinderen werden onderzocht. Het gewicht en de lengte van de deelnemers zijn meerdere keren gemeten tijdens de eerste drie levensjaren. Rond hun tiende levensjaar werd een spirometrie uitgevoerd om de longfunctie van de kinderen te beoordelen. De ouders beantwoordden daarnaast een vragenlijst om te bepalen of hun kind gediagnosticeerd was met astma.

Verminderde longfunctie

De uitkomsten laten zien dat baby’s met de hoogste stijging in lengte en gewicht een lagere longfunctie hadden op tienjarige leeftijd. Professor Maribel Casas (ISGlobal en Erasmus MC) zegt dat het concreet ging om een slechtere functie ten gevolge van kleinere luchtwegen in verhouding tot het totale longvolume. “Hoewel we geen verband ontdekten tussen lengte- en gewichtsgroei en het risico op astma, zou deze onevenredige ontwikkeling van de longfunctie een risicofactor kunnen zijn voor de ontwikkeling van luchtwegaandoeningen”, aldus Casas. Ook bleek dat hoe later kinderen hun piek in lengte-gewichtsverhouding bereikten, hoe beter hun longfunctie was. In het geval van jongens gaf dit ook een lager risico op astma.

The effect of early growth patterns and lung function on the development of childhood asthma: a population based study >>

Bron: mijngezondheidsgids.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan