Snelle gewichtstoename van kleuter vergroot risico op hart- en vaatziekten

0
905

Er is meer aandacht nodig voor het feit dat jonge kinderen relatief snel kunnen aankomen. Niet alleen zijn te dikke kleuters ongezonder, ook lijkt  een snelle gewichtstoename op jonge leeftijd samen te hangen met een hoger risico op hart- en vaatziekten later in het leven. Een eerste preventiemaatregel is langer dan drie maanden borstvoeding geven.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van kinderarts Marieke de Beer. Haar proefschrift richt zich op het verband tussen de gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap en de vroege groei van het kind en verder op de verbanden tussen vroege groei en zuigelingenvoeding met risicofactoren voor hart- en vaatziekten op de kinderleeftijd.

Vroege interventie

In haar onderzoek doet De Beer een aantal aanbevelingen. Zo is het belangrijk dat ouders en zorgverleners zich bewust zijn van de risico’s als een kind relatief snel in gewicht toeneemt. Te dikke kleuters hebben eerder een hogere bloeddruk en een minder gezonde lichaamssamenstelling. Maar het effect strekt verder. De Beer: “Een snelle gewichtstoename van het kind tijdens de babytijd, maar vooral tijdens de kindertijd lijkt samen te hangen met een hoger risico op hart- en vaatziekten later in het leven. Bij het signaleren van een snelle gewichtstoename moet daarom vroege interventie plaatsvinden.”

Beer ontdekte ook dat er een relatie is tussen de duur van het geven van borstvoeding en het risico op hart- en vaatziekten. “Langer dan drie maanden borstvoeding geven en pas na zes maanden starten met bijvoeding, lijken ervoor te zorgen dat de bloeddruk van het kind lager is en dat het waarschijnlijk minder risico heeft om overgewicht te krijgen”, licht De Beer toe. Het lijkt daarom verstandig om een langere borstvoedingsduur te stimuleren en bijvoeding pas te starten na de leeftijd van zes maanden.

ABCD-studie

Het onderzoek van De Beer is gebaseerd op gegevens van de ‘Amsterdam Born Children and their Development’ (ABCD)-studie, een groot geboortecohortonderzoek dat opgroeiende kinderen in Amsterdam volgt vanaf hun geboorte. In deze studie zijn gegevens verzameld over de zwangerschap, geboorte-uitkomsten, groei en zuigelingenvoeding. Bij kinderen van vijf jaar is een gezondheidsonderzoek uitgevoerd waarbij onder andere de lichaamsomvang, lichaamssamenstelling, bloeddruk en bloedwaarden van glucose en cholesterol zijn gemeten.

Meer weten?

De studie, getiteld ‘Early growth, infant feeding and childhood cardiovascular risk factors’ staat online op de VU-site. Download hier de Nederlandstalige samenvatting.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here