Het Britse Timestrip heeft een om de pols of enkel te dragen indicatieband ontwikkeld die ouders van pasgeboren kinderen waarschuwt wanneer het tijd is voor een vaccinatie. De oplossing moet vooral worden ingezet in onderontwikkelde gebieden waar weinig medische kennis heerst en een gebrek is aan opgeleid personeel.

Timestrip heeft op basis van eigen technologie een zogeheten Vaccine Indicator Reminder (VIR) band ontwikkeld, meldt icthealth.nl. Het product kwam tot stand in samenwerking met de wereldwijde non-profitorganisatie Trust for Vaccines & Immunization, dat voor het project een award ontving van de Bill & Melinda Gates Foundation. .

Biologische afbreekbare vloeistof

De innovatie is gebaseerd op voorspelbare chemische processen. Deze werken met een biologische afbreekbare vloeistof die op basis van parameters registeren wanneer het tijd is voor de volgende vaccinatie. Er zijn intervallen van meerdere weken en voor elke vaccinatie wordt een andere kleur band aangeboden. Na 14 weken zijn de pasgeborenen dat ingeënt tegen negen ziekten.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Inzet in onderontwikkelde gebieden

De oplossing moet vooral worden ingezet in onderontwikkelde gebieden waar weinig medische kennis heerst en een gebrek is aan opgeleid personeel. Eén van die landen is Pakistan, waar zo’n 60 procent van de pasgeborenen het vaccinatieprogramma niet voltooit.

De smart indicators van Timestrip worden wereldwijd gebruikt door grote merken waaronder 3M, Tesco, Whirlpool, Parker Hannifin, Siemens en Febreze. Het bedrijf mocht eerder al een UK NHS Innovations Award in ontvangst nemen. De incidators zijn in staat om tijd te monitoren variërend van één uur tot twee jaar en meet bij temperaturen tussen -20 graden en 38 graden.

Bron: icthealth.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan