Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de eerste duizend dagen van het jonge (ongeboren) kind. Hoe vertalen we de nieuwe bevindingen over de ontwikkeling naar de werkvloer? Die vraag vormde de rode draad van het vierde innovatieatelier van het Nederlands Centrum Jeugdbeleid (NCJ)  met als thema ‘Slim samenwerken in de geboortezorg rondom de 1ste 1000 dagen’.

Het vertalen van wetenschap naar prakrijk vraagt om een visie en geen korte termijn politiek om effectief te zijn, hield Marja Rexwinkel de innovatiepioniers en hun introducees voor. Volgens haar moet er meer aandacht zijn voor de emotionele gezondheid van het jonge (ongeboren) kind. Hier zou bij het vormen van coalities rekening mee gehouden moeten worden. Dit betekent een bredere samenwerking met partijen die nu in de integrale samenwerking ontbreken. Zet interventies daarbij gericht in plaats van breed in, zodat ze ook effectief zijn.

Begin klein

Jocelyn Didde ging vervolgens in op de praktijk van alledag. Als projectleider Rondom de Geboorte / SAG Amsterdam werkt ze nauw samen met onder meer verloskundigen en kraamzorg. Dit gebeurt bijvoorbeeld in cursussen gericht op gezond en fit leven tijdens zwangerschap en zo te zorgen voor een goede en gezonde start voor het jonge (ongeboren) kind. De cursussen zijn gericht op beweging, gezond eten, maar ook op voorlichting. Haar advies voor een effectieve aanpak is: Probeer, over de grens van je eigen expertise heen, te kijken naar wat er nodig is voor het kindje. Bepaal aan de hand daarvan met wie er moet worden samenwerkt. Werk wijkgericht en kijk naar wat past in de wijk. Wat is er voor moeder en (ongeboren) kind nodig? Welke coalities zijn er nodig? Begin daarbij klein!

Ouders als preventiewerker

Anne Bedaux en Katja van Groesen vertelden hoe ouders zelf preventiewerker kunnen worden. Zij doen dit in de praktijk door middel van centering pregnancy/parenting. Dit is een model waarbij medische controles in groepsverband worden uitgevoerd in plaats van via één op één controles of gesprekken met een verloskundige. Dit zorgt voor een netwerk en steun door bijvoorbeeld het delen van vragen en ervaringen van (toekomstige) ouders. Het zorgt er tegelijk voor dat cliënten bereikt worden die normaal  veel minder vaak deelnemen aan gezondheidseducatie en andere cursussen.

Presentatie als hulpmiddel

Aan de hand van het ochtendprogramma, een aantal plenaire vragen en discussie maakten de innovatiepioniers gezamenlijk een opzet voor een presentatie. Zo bundelen zij hun krachten terwijl er tevens ruimte is om de gezamenlijke presentatie op maat aan te vullen. Deze presentatie kan een middel zijn om binnen de eigen organisatie het gesprek te starten over de ambitie van de innovatiepioniers om een vernieuwende impuls te geven aan het slim samenwerken in de geboorteketen.

Bekijk ook:

Bron: ncj.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan